Медведев / -Фото: Агенције
22/02/2022 u 15:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка зауставила гасовод, Медведев: Платићете га сад 2.000 еура!

Замјеник предсједника Савјета безбједности Русије најавио папрене цијене гаса

Њемачки канцелар Олаф Шолц саопштио је данас да пројекат гасовода Сјеверни ток 2 не може да се настави у овим кризним околностима.

Он је рекао да је процес одобравања гасовода заустављен због руских активности у Украјини.

Одлука је услиједила након што је Русија одлучила да призна независност Доњецке и Луганске народне републике.

На то је реаговао замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев који предвиђа да ће у Европи сада гас коштати 2.000 еура.

- Шолц затражио да се обустави сертификација гасовода Сјеверни ток 2. Добро дошли у нови свијет у ком ће Европљани плаћати 2.000 еура за хиљаду кубних метара гаса - написао је Медведев на Твитеру.

Шолц је, подсјетимо, разговарао телефоном са руским предсједником Владимиром Путином 21. фебруара у склопу напора за које је Шолцов портпарол рекао да имају за циљ „спречавање катастрофе“ у Украјини.

Шолц  је тада осудио планове Путина да призна независност сепаратиста које подржава Русија и који контролишу дјелове региона Луганск и Доњецк у источној Украјини.

Подсјетимо, Гаспром је у септембру прошле године објавио да је гасовод завршен. Половину финансијских средстава за пројект издвојио је Газпром, а другу половину компаније ОМВ, Енгие, Унипер и Шел. Гасовод који повезује Русију и Њемачку дугачак је 1230 километара. Годишње би се њиме требало транспортовати 55 милијарди кубних метара гаса.

Украјина се противи гасоводу Сјеверни ток 2 који би из Русије упумпавао гас директно у Њемачку и тврди да Москва злоупотребљава енергију као оружје против Европе, док Кремљ то негира. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:08