/ LAZAR RUZIC
28/11/2021 u 07:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Страх од нове варијанте вируса корона омикрон шири се свијетом

"Фајзер и Бионтек" очекују да ће моћи да развију и произведу прилагођену вакцину против те варијанте за отприлике 100 дана, под условом да их регулаторна тијела одобре

Произвођачи вакцина су изразили увјерење да ће моћи брзо да прилагоде своје вакцине уколико се варијанта омикрон вируса корона прошири.

"Фајзер и Бионтек" очекују да ће моћи да развију и произведу прилагођену вакцину против те варијанте за отприлике 100 дана, под условом да их регулаторна тијела одобре.

Нови сој, раније познат као Б.1.1.529, карактеришу неке забрињавајуће мутације, а рани докази сугеришу да доноси повећан ризик од поновне инфекције.

Постоје и страхови да би ова варијанта могла бити отпорнија на вакцине које су до сада произведене.

"Модерна" је саопштила да је унаприједила свеобухватну стратегију за предвиђање нових варијанти од почетка 2021, укључујући три нивоа одговора ако имунитет који нуде њене вакцине ослаби.

"Новавакс" је додао да је већ почео да ствара вакцину против ковида 19 засновану на познатој генетској секвенци Б.1.1.529 и да ће она бити спремна за почетак тестирања и производње у наредних неколико недјеља.

Свјетска здравствена организација објавила је прекјуче да је новом соју короне који је класификовала као "забрињавајући" дала име "омикрон" према слову грчког алфабета.

Нови сој Б.1.1.529 изазива забринутост и може да се шири брже од других варијанти, а прелиминарна истраживања показују како сој носи већи ризик од реинфекције него други сојеви, наведено је у саопштењу СЗО.

Јуче је неколико европских земаља потврдило да су на њиховој територији забиљежени случајеви заразе сојем омикрон. У Великој Британији су идентификована два случаја новог соја код особа које су путовале у Јужну Африку, саопштио је британски министар здравља Саџид Џавид.

Јужноафричка Република оцијенила је јуче да је кажњена због своје способности да рано открије нове варијанте ковида 19, јер забране путовања и ограничења која су увеле многе државе због нове варијанте вируса омикрон, пријете да нашкоде туризму и другим секторима привреде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:31