/ FOTO ILUSTRACIJA SKRINšOT: YOUTUBE GEODIODE
08/08/2022 u 09:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švajcarska ne strahuje od recesije

Glavni ekonomista u švajcarskoj Vladi, Eric Scheidegger, rekao je da ekonomije te države dobro stoji, te da se ne očekuje recesija

 Švajcarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskom snabdijevanju energijom.

Glavni ekonomista u švajcarskoj Vladi, Eric Scheidegger, rekao je da ekonomije te države dobro stoji, te da se ne očekuje recesija, prenosi SEEbiz.

"U našem najlošijem scenariju, nulti rast recesije mogao bi se očekivati tek u narednoj godini i to po stopi od svega dva odsto", kazao je Scheidegger.

Usprkos prijetnji nestašice struje i učincima rata u Ukrajini, Scheidegger ne vidi ozbiljnu privrednu krizu koja ide prema Švajcarskoj.

"Trenutno je situaciju u privredi još dobra. Pokazatelji čak govore da se privreda, nakon izbijanja rata u Ukrajini, sve bolje razvija. Mjere ekonomske potpore kao što su opšte povlastice ili poreske olakšice trenutno stoga nijesu ni potrebne ni korisne", dodao je Scheidegger.

On je naveo da je švajcarska privreda manje osjetljiva na visoke cijene energije nego druge evropske zemlje, jer gas čini samo pet odsto njihove ukupne potrošnje energije.

Rekao je da će Vlada raspravljati o mogućim mjerama za obuzdavanje visokih cijena energije u udućim sedmicama što bi moglo uključivati smanjenje premija zdravstvenog osiguranja za domaćinstva s niskim prihodima.

Što se tiče inflacije, on je kazao da je Švajcarska "ostrvo blaženstva" u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i da će inflacija vjerovatno pasti prije kraja godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:17