Talibani / - FOTO: EPA EFE
25/06/2023 u 18:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Talibani: Ženama smo obezbijedili prosperitetan život po šerijatu

Uprkos početnim obećanjima o umjerenijoj vladavini talibani su uveli oštre mjere otkako su zauzeli vlast avgusta 2021

Vrhovni vođa talibana Hibatulah Akhundzada objavio je poruku u kojoj tvrdi da je njegova vlada preduzela neophodne korake za poboljšanje života žena u Avganistanu, gdje je ženama zabranjen javni život i rad, a obrazovanje djevojčica strogo ograničeno.

U svojoj poruci za Kurban bajram Akhundzada je rekao da su pod vlašću Islamskog Emirata preduzete konkretne mjere da se žene zaštite od mnogih tradicionalnih vidova ugnjetavanja, uključujući prisilne brakove, "i da su njihova šerijatska prava zaštićena".

Dodao je u poruci da su "preduzeti su koraci za poboljšanje položaja žena koje čine polovinu društva kako bi im se omogućio udoban i prosperitetan život prema pravilima islamskog šerijata", prenosi AP.

Poruka je distribuisana na pet jezika: arapskom, dari, engleskom, paštu i urdu. Akhundzada je rekao da će se negativni aspekti prethodne 20-godišnje strane okupacije u vezi sa nošenjem hidžaba i "pogrešnim uputstvima" ženama uskoro okončati.

Uprkos početnim obećanjima o umjerenijoj vladavini nego prošli put kada su kontrolisali Avganistan 1990-ih godina, talibani su uveli oštre mjere otkako su zauzeli vlast u toj zemlji avgusta 2021. godine dok su se snage SAD i NATO povlačile.Zabranili su ženama pristup javnim prostorima, kao što su parkovi i teretane, i ugušili su medijske slobode.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 21:38