Ilustracija / - EPA
26/01/2024 u 08:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Teške borbe na istoku i jugu Ukrajine; Nastavljene međusobne optužbe Kijeva i Moskve zbog pada ruskog aviona

Sukobi se vode i u pravcu Kupjanska, u blizini Sinkovke kod Harkova i u Luganskoj oblasti, gdje ruske snage pokušavaju da probiju odbranu ukrajinskih trupa

Rat u Ukrajini – 702. dan. Ruske snage nastavile su napade u pravcu Marijnskog, kod Georgijevke, Pobjede i Novomihajlovke u Donjeckoj oblasti. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine navodi da situacija na istoku i jugu Ukrajine ostaje teška.

Tramp se protivi predlogu o pomoći Ukrajini u zamjenu za kontrolu granica

Bivši predsjednik Sjedinjenih Država Donald Tramp protivi se predlogu o dodatnoj pomoći Ukrajini, uprkos dvopartijskom dogovoru po kojem bi republikanci dobili storžu kontrolu granica, dok bi Senat demokratama odobrio zahtjev za slanje pomoći Kijevu.

Tramp je na društvenim mrežama objavio da “neće biti dvostranačkog dogovora o granici dok se ne dobije sve što je potrebno da se zaustavi invazija miliona ljudi”.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel je na sastanku sa članovima svoje partije u srijedu priznao da se Tramp tome protivi i da su razgovarali o drugim opcijama, da se pomoć Ukrajini i sredstva za granicu odvoje, saopštili su neimenovani izvori.

“I dalje radimo na tome”, rekao je Mekonel i naglasio da lično podržava ideju da se spoje pitanja granice i Ukrajine.

Nastavljene međusobne optužbe Kijeva i Moskve zbog pada ruskog aviona

Sukobi se vode i u pravcu Kupjanska, u blizini Sinkovke kod Harkova i u Luganskoj oblasti, gdje ruske snage pokušavaju da probiju odbranu ukrajinskih trupa. Više od 10 naselja našlo se pod artiljerijskom i minobacačkom vatrom u tom pravcu.

Nastavljene su međusobne optužbe Kijeva i Moskve o padu ruskog aviona za koji ruska strana tvrdi da je prevozio ukrajinske zarobljenike za razmjenu. Moskva tvrdi da su Ukrajinci dobili obavještenje o transportu ukrajinskih zarobljenika 15 minuta prije nego što je avion oboren.

Kijev s druge strane tvrdi da u spisku poginulih ima nelogičnosti, i da se na njemu nalaze imena ukrajinskih vojnika koji su već razmijenjeni.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je potpisao ratifikaciju švedske kandidature za članstvo u NATO-u, koju je usvojio parlament.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je kalinjingradsku oblast, rusku enklavu na baltičkom moru koja se nalazi između Poljske i Litvanije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:25