/ - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
09/11/2023 u 15:44 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Gazi 18 od 35 bolnica prestalo s radom

Medicinski kompleks "Al Šifa", najveća medicinska ustanova u Gazi, zatvorio je šest operacionih sala ‘‘zbog neadekvatnosti zaliha, uključujući gorivo‘‘

Većina bolnica u Pojasu Gaze, odnosno 18 od 35, potpuno su prestale sa radom, saopštilo je danas palestinsko ministarstvo zdravlja u Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi RTS.

Ministarstvo zdravlja je navelo da je 71 odsto svih ustanova primarne zdravstvene zaštite zatvoreno zbog oštećenja ili nedostatka goriva za generatore električne energije.

Dodaju da su bolnice koje su i dalje otvorene ograničene u onome što mogu da obezbjede i da postepeno zatvaraju svoja odeljenja, prenosi Si-En-En.

Medicinski kompleks "Al Šifa", najveća medicinska ustanova u Gazi, zatvorio je šest operacionih sala ‘‘zbog neadekvatnosti zaliha, uključujući gorivo‘‘.

Američka medicinska sestra iz organizacije Lekari bez granica, Emili Kalahan, rekla je da je u Kan Junisu, gradu u kojem je radila usred rata prije nego što je napustila Gazu, živjelo oko 35.000 interno raseljenih osoba.

‘- Bilo je djece sa velikim opekotinama na licu, po vratu, po svim udovima -  rekla je Kalahan, navodeći da, kako su bolnice sve preopterećenije, pacijenti se brzo otpuštaju u kampove koji nemaju pristup tekućoj vodi.

Kalahan je kazala da u jednom kampu ima 50.000 ljudi i četiri toaleta, kao i da stanovnici kampa imaju pristup vodi na dva sata svakih 12 sati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:57