ilustracija policija, policijske sirene / - SHUTTERSTOCK
18/03/2023 u 21:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Grčkoj demonstracije izbjeglica protiv protjerivanja migranata

Od dolaska na vlast prije četiri godine, grčka konzervativna vlada je pojačala kontrolu svoje morske i kopnene granice sa Turskom u nastojanju da obuzda ilegalnu imigraciju

Nekoliko stotina izbjeglica demonstriralo je u Atini zbog grčke restriktivne migracione politike, optužujući grčku vladu da svojim odbijanjam "ubija" one koji traže za azil.

„Prekinite odbijanja (migranata), dolje vlada ubica“, piše na transparentu postavljenom ispred parlamenta.

Okupljeni su nosili plakate sa natpisom „Krv nevinih traži pravdu“, kao i datume potonuća čamaca sa migrantima na Egejskom moru.

Od dolaska na vlast prije četiri godine, grčka konzervativna vlada je pojačala kontrolu svoje morske i kopnene granice sa Turskom u nastojanju da obuzda ilegalnu imigraciju.

Grčki ministar policije Takis ​​Teodorikakos izjavio je nedavno da će uskoro biti potpisan ugovor za izgradnju produžetka 35 kilometara duge metalne ograde koju je postavila Grčka na granici sa Turskom.

Vlada je navela da je vratila više od 8.000 ljudi u poslednje dvije godine.

Grčka vlada odbacuje optužbe za protjerivanje izbjeglica, uprkos optužbama nevladinih organizacija za ljudska prava i specijalnog izvjestioca UN za prava migranata.

„U Grčkoj je odbijanje migranta na kopnenim i morskim granicama de fakto postalo sistematsko“, rekao je prošle godine izvjestilac UN-a Felipe Gonzales Morales.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:03