Izbori, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
02/03/2024 u 23:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Senegalu demonstranti traže predsjedničke izbore prije 2. aprila

Senegal je upao u ozbiljnu političku krizu od kada je Sal, početkom februara, odložio predsjedničke izbore koji su prvobitno bili zakazani za 25. februar

Nekoliko stotina demonstranata zatražilo je danas u Dakaru, na skupu održanom na poziv opozicije i organizacija civilnog društva, održavanje predsjedničkih izbora prije 2. aprila, datuma kada ističe mandat predsjednika Makija Sala, prenose agencije.

Senegal je upao u ozbiljnu političku krizu od kada je Sal, početkom februara, odložio predsjedničke izbore koji su prvobitno bili zakazani za 25. februar.

To odlaganje, koje je opozicija proglasila "ustavnim državnim udarom", izazvalo je proteste u kojima su poginule četiri osobe.

Ustavni savjet je potom poništio odluku Sala i sada Senegal čeka novi datum za predsjedničke izbore.

Mnogi demonstranti su danas nosili zastave Senegala i portrete zatočenog opozicionog lidera Usmana Sonka. On je od jula u zatvoru zbog "pozivanja na ustanak" i onemogućeno mu je da bude kandidat na predsjedničkim izborima.

- Želimo izbore prije 2. aprila sa 19 kandidata koje je izabrao Ustavni savjet i da senegalska demokratija nastavi da sija - rekao je neimenovani demonstrant.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 09:29