Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
23/11/2023 u 07:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN: Broj žena ubijenih u svijetu 2022. najveći u poslednjih 20 godina

Više od polovine tih ubistava, oko 55 posto, počinili su članovi porodica ili partneri

Ujedinjene nacije saopštile su da je broj žena i djevojčica ubijenih u svijetu 2022. porastao na najviši nivo u 20 godina.

Oko 89.000 žena i djevojaka namjerno je ubijeno prošle godine, izvjestilo je tijelo UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) i Kancelarija UN za droge i kriminal (UNODC).

- Alarmantan broj femicida žena jasan je podsjetnik da se čovječanstvo još uvijek bori s duboko ukorenjenim nejednakostima i nasiljem nad ženama i djevojčicama, rekla je Gada Veli, izvršna direktorka UNODC-a, prenosi N1.

Dodala je: "Svaki izgubljeni život je poziv na akciju – molba da se hitno pozabavimo strukturalnim nejednakostima, da poboljšamo odgovore krivičnog pravosuđa tako da se nijedna žena ili djevojka ne boji za svoj život zbog svog pola“.

Više od polovine tih ubistava, oko 55 posto, počinili su članovi porodica ili partneri, u poređenju s oko 12 posto muških žrtava ubistava. Najviše ubistava žena i djevojaka, oko 20.000, dogodilo se u Africi, a zatim u Aziji, navodi se u izveštaju UN-ovih organizacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 19:27