Donald Tramp / - SHUTTERSTOCK
08/04/2024 u 18:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Vašington post“: Tramp ima plan za Ukrajinu

Bivši američki predsjednik Donald Tramp nezvanično je izjavio da bi mogao da stavi tačku na rusku vojnu operaciju u Ukrajini – natjerao bi Kijev da se odrekne dijela svojih teritorija u korist Moskve.

Ovo tvrde izvori upoznati sa detaljima Trampovog plana, na koje se poziva američki list „Vašington post“. Pojedini  spoljnopolitički stručnjaci kažu da će plan bivšeg šefa Bijele kuće biti nagrada za ruskog predsjednika Vladimira Putina i opravdanje za vojno kršenje međunarodno priznatih granica Ukrajine.

Zelenski: Ukrajina će izgubiti rat ako američki Kongres uskrati vojnu pomoć

Izvori koji su o ovom pitanju razgovarali sa Trampom i njegovim savjetnicima kažu da predlog bivšeg predsjednika uključuje pritisak na Ukrajinu kako bi se ona odrekla svojih pretenzija na Krim i Donbas u korist Rusije. Ovi izvori tražili da se ne identifikuju jer su ti razgovori bili povjerljivi.

Ovakav pristup rešavanju ukrajinske krize ranije nije razmatran, ali se suštinski razlikuje od sadašnje politike predsjednika Bajdena, koji je naglasio potrebu obuzdavanja Rusije i pružanja vojne pomoći Ukrajini.

Tramp se često hvali da bi, ako bude izabran, mogao da pregovara o miru sa Rusijom i Ukrajinom u roku od 24 sata, čak i prije zvaničnog preuzimanja dužnosti.

Međutim, on tvrdoglavo odbija da konkretno govori o tome kako će uspjeti da zaustavi borbe, koje traju više od dvije godine i već su odnijele živote hiljada vojnih lica i civila.

Eksperti za spoljnu politiku koji se slažu sa Trampom naglašavaju potrebu borbe protiv prijetnji američkim interesima iz Kine, kao i za zaustavljanje širenja NATO-a.

Tramp privatno navodi da Moskva i Kijev žele da „sačuvaju obraz i pronađu izlaz iz situacije“ i da stanovništvo nekih ukrajinskih regiona uopšte nije protiv priključenja Rusiji. Priznavanje ruske vlasti nad Donbasom osnažilo bi Putina nakon završetka borbi, najvećeg kopnenog sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata. Zbog toga neke Trampove pristalice pokušavaju da ga ubijede da to ne radi.

"Njujork tajms": Zbog straha od kopnenog rata Ukrajina neće biti pozvana u NATO

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:29