Ilon Mask / - FOTO: EPA
20/04/2023 u 19:14 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Oglasio se Ilon Mask nakon što je eksplodirala raketa, najavio novo lansiranje

Najveća i najmoćnija raketa ikada napravljena lansirana je iz Teksasa, ali je eksplodirala u roku od nekoliko minuta u probnom letu

Najveća i najmoćnija raketa ikada napravljena eksplodira je na probnom letu za koji se nada da će biti korak višena ljudskom putovanju na Mars, prenosi Nova.rs.

Raketa kompanije Ilona Maska eksplodirala tokom prvog probnog leta

Najveća i najmoćnija raketa ikada napravljena lansirana je iz Teksasa, ali je eksplodirala u roku od nekoliko minuta u probnom letu za koji se njeni proizvođači, Spejs Iks nadaju da će biti prvi korak na ljudskom putovanju na Mars.

Nakon otkazanog lansiranja ranije ove nedelje zbog problema sa pritiskom, raketni sistem Staršip od 120 metara poletio je u četvrtak u 8.33 po lokalnom vremenu. Pokupio je brzinu, ali je onda počeo da se okreće na visini prije nego što je eksplodirao oko četiri minuta nakon što je napustio zemlju.

O ovom slučaju se i oglasio i sam Ilon Mask, vlasnik kompanije Spejs Iks.

-Čestitam Spejs Iks timu na uzbudljivom probnom lansiranju rakete Staršip! Naučio sam mnogo toga za sledeće probno lansiranje koje će biti za nekoliko mjeseci-napisao je Mask na Tviteru.

Činilo se da dva djela raketnog sistema – brod za pojačanje i krstarenje – nisu bili u stanju da se pravilno odvoje nakon poletanja, što je vjerovatno uzrokovalo kvar svemirske letjelice. Nije odmah bilo jasno da li je raketa eksplodirala spontano ili je aktiviran sistem za završetak leta – sigurnosni sistem koji uništava letjelicu kako bi sprečio da skrene predaleko sa kursa.

Spejs Iks je ranije upozorio da su šanse za uspjeh male i da je cilj probnog leta prikupljanje podataka, bez obzira na to da li je potpuna misija postignuta. Zaposleni u kompaniji su navijali čak i nakon što se raketa raspala.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 14:12