Bajden i Natanjahu / - EPA-EFE
17/12/2023 u 12:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada Netanjahua nezadovoljna američkom podrškom

Optužili su Bajdenovu administraciju da pokušava da"natjera Izraelce na samoubistvo uspostavljanjem palestinske države

Krajnje desničarske stranke vlade Benjamina Netanjahua nisu zadovoljne ekonomskom i vojnom podrškom koju je američka administracija predsjednika Džoa Bajdena ponudila Izraelu.

Stranke su osudile američku politiku prema Gazi i rekle da Vašington pokušava da nametne diktat izraelskoj vladi. Optužili su Bajdenovu administraciju da pokušava da"natjera Izraelce na samoubistvo uspostavljanjem palestinske države i pokušava da ih spriječi da plate cijenu za masakr Hamasa nad narodom Gaze".

Krajnja desnica poručuje Vašingtonu da Izrael sada ima rijetku priliku.

- S našim vojnicima koji se ponosno vraćaju na naše položaje na jugu, moramo se u potpunosti, suvereno i moralno vratiti u Gazu - istakli su Nadia Matar i Jehudit Katsover, osnivači Pokreta za suverenitet.

Matar i Katsover, poznati zbog nasilnih protesta doseljenika prije 30 godina, napisali su da "sada treba podignuti hiljadu izraelskih zastava na ključnim pozicijama u Pojasu Gaze, zajedno sa zastavama koje su herojski podigli naši vojnici koji tamo rade".

Takođe, krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrič izrazio je svoje nezadovoljstvo američkom politikom prema Gazi. Rekao je da je Izrael "nezavisna država koja sama sobom upravlja, poznaje svoje interese i ne voli da se prijatelji miješaju u naše poslove".

Na pitanje da prokomentariše Bajdenovu kritiku krajnje desnice u Izraelu i njegov poziv na promjene u Netanjahuovoj vladi kojom bi se riješili ekstremista, Smotrčh je odgovorio da to vidi kao kompliment.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 21:40