/ - Printscreen
17/04/2023 u 12:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vojska SAD: Ubili vođu Islamske države, planirao napade u Evropi

Ni američki vojnici ni civili nisu ranjeni u napadu, a nisu oštećeni ni američki helikopteri, navodi Centcom, koji nije otkrio identitet ciljanog zapovjednika ni dviju ubijenih osoba

Centralno američko vojno zapovjedništvo (Centcom) objavilo je da su njegove snage danas ubile visoko pozicioniranog vođu džihadističke Islamske države (ISIL), uključenog u "planirane terorističke napade na Bliskom istoku te u Evropi".

Centcom je objavio da je izveo helikopterski napad na području sjeverne Sirije koji je vjerovatno rezultirao smrću vođe Islamske države. Još dvije naoružane osobe ubijene su, navodi se. 

Ni američki vojnici ni civili nisu ranjeni u napadu, a nisu oštećeni ni američki helikopteri, navodi Centcom, koji nije otkrio identitet ciljanog zapovjednika ni dviju ubijenih osoba.

Turska grupa u regiji Sueida, u kojoj se napad dogodio, ustvrdila je da su ubijena dva njena borca, prenosi agencija "AFP".

Sirijski opservatorijum za ljudska prava (SOHR), koji se u svojim izvještajima oslanja na veliku mrežu izvora u regiji, objavio je vijest o "silovitim sukobima tokom napada sa dva projektila kojima je gađana zgrada u kojoj se nalazio pripadnik ISIL-a".

Taj pripadnik je ubijen kao i još dva borca, navodi SOHR koji ima sjedište u Velikoj Britaniji.

ISIL je preuzeo odgovornost za niz smrtonosnih napada u Evropi u vrijeme kada je bio snažan, kada je kontrolisao velike dijelove Sirije te Iraka u kojima je proglasio svoj "kalifat" i sijao teror.

U oktobru 2019. Sjedinjene Države objavile su da su ubile komandanta ISIL-a, Abu Bakra al-Bagdadija u operaciji na sjeverozapadu Sirije, podsjeća "AFP".

Dvojica njegovih nasljednika takođe su ubijeni: prvi u februaru 2022. na sjeverozapadu Sirije, a drugi u novembru iste godine u pokrajini Deara na jugu. 

Uprkos teritorijalnom porazu, ISIL redovno nastavlja napade u Siriji pa je tako u nedjelju usmrtio 14 berača tartufa.

Rat u Siriji koji je počeo kao niz prodemokratskih protesta protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, uzeo je u Siriji oko pola miliona ljudskih život, razorio infrastrukturu Sirije koju su milioni napustili u bijegu od rata, a milioni su unutar nje raseljeni i Asad ne kontroliše cjelokupnu teritoriju, prenosi "Index".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:27