ALEKSEJ NAVALJNI / - RSE
13/05/2024 u 15:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zatvorena šefica Navaljnijevog tima traži predsjedničko pomilovanje

Lilija Čaniševa, bivša šefica tima pokojnog opozicionog političara Alekseja Navaljnog u Ufi, koja služi devet i po godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam, zatražila je od predsjednika Vladimira Putina da je pomiluje.

Izvori su za RSE pokazali pismo Čaniševe upućeno Putinu u kojem 42-godišnja aktivistkinja ističe da je odslužila tri i po godine zatvorske kazne i da je u potpunosti isplatila kaznu od 400.000 rubalja (4.330 dolara). Ona završava pismo od 19. aprila tražeći od predsjednika da je pusti.

Ruska državna novinska agencija RT prvi put je izvijestila o pismu Lilije Čaniševe Putinu 13. maja, ističući da njeni roditelji, oboje imaju 70 godina, takođe planiraju da zamole Putina da pomiluje njihovu kćerku.

Čaniševa je prvobitno osuđena na sedam i po godina zatvora u junu 2023. nakon što ju je sud u Ufi, glavnom gradu Baškortostana, proglasio krivom za stvaranje ekstremističke zajednice, podsticanje ekstremizma i osnivanje organizacije koja krši prava građana.

Prošlog mjeseca Vrhovni sud Baškortostana produžio je Čaniševoj zatvorsku kaznu za dvije godine nakon što su tužioci rekli da je njena početna kazna za ekstremizam bila preblaga.

Priveden još jedan novinar zbog navodne saradnje sa timom Navaljnog

Čaniševa je bila na čelu lokalne jedinice Navaljnijeve mreže regionalnih predizbornih grupa sve dok ih njegov tim nije raspustio nakon što je moskovski tužilac otišao na sud kako bi ih proglasio “ekstremističkima”.

Zahtjev je prihvaćen, čime je grupa zapravo zabranjena.

Tim odbrane Čaniševe rekao je da su optužbe djelovale retroaktivno na period prije nego što je organizacija za koju je radila pravno klasifikovana kao ekstremistička. Navaljni je umro 16. februara u zatvoru na Arktiku dok je služio 19-godišnju kaznu zbog ekstremizma i drugih optužbi za koje su on i njegove pristalice rekli da su izmišljene i politički motivisane.

Nekoliko opozicionih čelnika i Navaljnijevih saradnika od tada je optuženo za osnivanje ekstremističke grupe.

Otkako je Rusija u februaru 2022. pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu punog opsega, nekoliko Navaljnijevih bivših saradnika optuženo je za diskreditovanje ruskih oružanih snaga, distribuciju “lažnih” vijesti o vojsci i ekstremizam.

Bivši vođa Navaljnijevog tima u regiji Altajski kraj, Vadim Ostanjin, osuđen je prošle godine na devet godina zatvora pod optužbom za ekstremizam.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 15:09