Volodimir Zelenski / - EPA
25/03/2023 u 22:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski poručuje: Bez više oružja nema ukrajinske ofanzive

On je za japanske novine rekao da neće slati svoje trupe na front bez više tenkova, artiljerije i raketnih bacača Himars

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinska kontraofanziva protiv Rusije ne može započeti dok zapadni saveznici ne pošalju veću vojnu podršku, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je za japanske novine rekao da neće slati svoje trupe na front bez više tenkova, artiljerije i raketnih bacača Himars.

U intervjuu za Yomiuri Shimbun, Zelenski je rekao da situacija u istočnoj Ukrajini "nije dobra".

- Čekamo da stigne municija od naših partnera, rekao je on.

A na pitanje o očekivanoj kontraofanzivi, rekao je: "Ne možemo još početi, ne možemo poslati naše hrabre vojnike na liniju fronta bez tenkova, artiljerije i dalekometnih raketa."

Dodao je: "Ako imate političku volju, možete pronaći način da nam pomognete. Mi smo u ratu i jedva čekamo."

Već nekoliko sedmica govori se o tome da će Ukrajina pokrenuti proljećnu ofanzivu protiv ruskih snaga. Ukrajinski komandanti su nagovijestili da bi to moglo biti neizbježno. Oleksandr Syrskyi, komandant kopnenih snaga Ukrajine, rekao je ove sedmice da bi to moglo doći "vrlo brzo".

Neki analitičari kažu da ukrajinska vojska govori o ideji kontraofanzive kako bi uznemirila svoje ruske kolege. Oni žele da ruski komandanti rašire svoje snage duž linija fronta, spremni za svaki napad, umjesto da ih koncentrišu na određenim mjestima, kao što je grad Bakhmut na istoku zemlje.

Drugi analitičari smatraju da je uskoro moguća kontraofanziva.

Američki istraživački centar, Institut za proučavanje rata, prošle sedmice je sugerirao da ruska ofanziva potencijalno gubi zamah i zaključio: "Ukrajina je stoga u dobroj poziciji da povrati inicijativu i pokrene kontraofanzivu u kritičnim sektorima sadašnje linije fronta."

Saveznici Ukrajine obećali su više tenkova, artiljerije i raketnih sistema većeg dometa. Ali neke zemlje se bore da isporuče ono što su obećale, dok drugima treba više vremena nego što se očekivalo da bi opremu dopremili u Ukrajinu.

Zapadni zvaničnici kažu da stiže vojna podrška, ali priznaju da obuka i planiranje zahtijevaju vrijeme. Oni takođe ukazuju na druge faktore kao što je blatnjav teren koji otežava bilo kojoj vojsci da počne lako manevrisati i probiti se kroz linije fronta, piše BBC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. jun 2023 14:15