Volodimir Zelenski / Instagram
06/07/2023 u 07:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Tražio sam od Zapada da ranije krenemo u kontraofanzivu

Zahvalan sam SAD kao lideru koji su nam pružili podršku... Međutim, rekao sam im, kao i evropskim liderima, da bismo željeli da krenemo u kontraofanzivu ranije, a za to nam je potrebno svo oružje i municija, rekao je Zelenski intervjuu za Si-En-En

Volodimir Zelenski je rekao da se u kontaktima sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja zalagao da Ukrajina ranije krene u kontraofanzivu i pokušao da nabavi neophodno oružje za to.

„Zahvalan sam SAD kao lideru koji su nam pružili podršku... Međutim, rekao sam im, kao i evropskim liderima, da bismo željeli da krenemo u kontraofanzivu ranije, a za to nam je potrebno svo oružje i municija. Zašto? Jer ako počnemo kasnije, onda ćemo se kretati mnogo sporije", rekao je on u intervjuu za Si-En-En.

Zelenski je usporavanje u poređenju sa očekivanim tempom kontraofanzive objasnio „teškoćama“ na bojnom polju.

„Želio sam da se naša kontraofanziva desi mnogo ranije, jer su svi shvatili da će, ako se kasnije odvija, većina naše teritorije biti minirana. Dajemo našem neprijatelju vrijeme i priliku da postavi još mina i pripremi svoje odbrambene linije“, dodao je on.

Takođe je ponovo pozvao Sjedinjene Američke Države da Kijev snabdijevaju borbenim avionima F-16 četvrte generacije. Prema Zelenskom, ne radi se o postizanju prednosti Ukrajine nad Rusijom na nebu, već „samo o ravnopravnosti“.

„F-16 neće pomoći samo onima koji su na bojnom polju da krenu napred. Bez vazdušnog pokrivanja to je jednostavno veoma teško“, zaključio je on.

Ukrajinska ofanziva na pravcu Južno-Donjeck, Zaporožje, Artemivsk počela je 4. juna, dok je glavni napad Oružanih snaga Ukrajine bio koncentrisan na sektor Zaporožja. Kijev je bacio u borbu brigade obučene od strane NATO-a i naoružane zapadnom opremom, uključujući tenkove “leopard”.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 08:17