/ - Терористички напад- фото: TIMES NOW
07/05/2021 u 17:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Напад на бившег предсjедника Малдива jе терористички акт

Нико ниjе преузео одговорност за напад, а аустралиjска полициjа jе изразила спремност да помогне у истрази

Полициjа Малдива саопштила jе да jе експлозиjа у коjоj jе рањен бивши предсjедник Мохамед Нашид терористички акт, али да jош увек ниjе идентификован осумњичени.

Предсједник Малдива Ибрахим Мохамед Солих рекао jе да jе експлозиjа у коjоj jе рањен бивши лидер напад на демократиjу и економиjу земље. Нико ниjе преузео одговорност за напад, а аустралиjска полициjа jе изразила спремност да помогне у истрази, пише Н1.

Министар спољних послова сусједне Индиjе пожелио jе Нашиду брз опоравак и истакао да нико неће успјети да га уплаши.

Нашид jе постао први демократски изабрани предсједник Малдива 2008. године и водио jе државу до 2012. На челу парламента jе од 2019.године и предсједник jе владаjуће странке.

Остао jе утицаjна личност од напуштања функциjе 2012. године. Подржавао jе глобалне напоре у борби против климатских промјена и отворени jе критичар вјерског екстремизма у претежно сунитскоj муслиманскоj држави, гдје jе проповедање других вјера забрањено законом.

Малдиви су познати по своjим луксузним одмаралиштима, али су забиељежени и ретки екстремистички напади. У експлозиjи у главном парку 2007. године рањено jе 12 страних туриста.

За насиље jе крив пораст вјерског екстремизма. Малдиви су међу државама коjе имаjу наjвећи броj милитаната по глави становника коjи су се борили у Сириjи и Ираку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 10:40