Ilustracija
11/02/2023 u 16:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog naglog poskupljenja povećan šverc jaja iz Meksika u SAD

Cijene jaja su skočile kada je zbog epidemije ptičjeg gripa desetkovana živina u SAD, u doba godine kad Amerikanci jedu više hrane bogate proteinima

Naglo poskupljenje jaja u Sjedinjenim Državama podstaklo je neke koji redovno prelaze američku južnu granicu da kupuju jaja po nižim cijenama u Meksiku i pokušaju da ih prokrijumčare na sjever.

- U protekla tri mjeseca primetili smo porast od oko 108 procenata u zapleni svježih proizvoda od piletine, posebno svježih jaja. Najveći dio konfiskovanih jaja dolazi u El Paso iz Huaresa, kaže za Glas Amerike Luis Karlos Masias iz Carinske i granične službe, piše Glas Amerike, prenosi N1.

U Teksasu, Arizoni i Kalifoniji agenti granične službe su proteklih mjeseci zaplenili veliku količinu prokrijumčarenih jaja.

Cijene jaja su skočile kada je zbog epidemije ptičjeg gripa desetkovana živina u SAD, u doba godine kad Amerikanci jedu više hrane bogate proteinima.

Međutim, kupovina jeftinijih jaja u Meksiku i krijumčarenje preko granice može da bude skupa – oni koji to rade moraju da plate visoke kazne.

- Ako ih unesete u zemlju i ne prijavite, pod jedan: jaja će biti konfiskovana, I pod dva: za prvi prekršaj dobijate kaznu od 300 dolara. Za drugi prekršaj možete da dobijete kaznu od 1.000 dolara, upozorava Masias.

Cijena jaja u SAD je porasla sa nešto manje od dva dolara za karton od 12 komada, na čak pet dolara po kartonu. U Meksiku cijena jaja je otprilike 50 odsto niža od cijene koju plaćaju Amerikanci.

Predstavnici Carinske i granične službe ističu da bi za ilegalne isporuke jaja, radi prodaje u Sjedinjenim Državama, mogle da slijede kazne od 10.000 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. jun 2023 06:56