У трагедији у Израелу погинуло преко 44 особе
01/05/2021 u 16:00 h
Jelena NovakovićJelena Novaković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трагедија у Израелу, више од 44 жртве

Очевици кажу да су се људи угушили или су изгажени у тијесним пролазима када су кренули да излазе, а људи су падали једни преко других и котрљали се низ клизаве степенице
У стампеду у Израелу приликом вјерског обреда којем је присуствовало, према процјенама локалних медија, око 100.000 људи, погинуло је најмање 44 људи, а повријеђено је око 150.
Ову несрећу је премијер Израела Бењамин Нетанијаху назвао „великом трагедијом”, пише АП.
До несреће је дошло када су групе ултраортодоксних Јевреја у великом броју прошле кроз гробницу мудраца из другог вијека, рабина Шимсона Бара Јочаја, током комеморације која укључује бдење, мистичне пјесме и плес, јавља агенција Ројтерс.
Очевици кажу да су се људи угушили или су били изгажени у тијесним пролазима када су кренули да излазе, а људи су падали једни преко других и котрљали се низ клизаве степенице.
Мушкарац који је присуствовао трагедији рекао је за израелски лист Харец да су полицијске барикаде спријечиле људе да брже изађу, преноси Танјуг.
С друге стране, броjни учесници догађаjа у изjави за израелске медиjе тврде како jе до несреће дошло због тога што jе полициjа блокирала излаз са догађаjа, што jе проузроковало стампедо.
– Излазили смо са догађаjа, одjедном jе све стало. Сви су били стиснути jедни уз друге, али нијесмо разумјели шта се дешава. Подигао сам главу и видио како полициjа блокира улаз – рекао jе jедан од присутних вјерника.
Броjни учесници догађаjа и даље се налазе на мјесту несреће, а њихова евакуациjа због терена и цјелокупне ситуациjе могла би траjати данима. Jедан од грађана коjи jе преживио несрећу, па jе хоспитализован описао jе тренутке коjи су претходили стравичном догађаjу.
Полак: Оживљавали смо дјецу
Ели Полак, извршни директор „Унитед Хатзалах”, волонтерске медицинске организациjе из Jерусалима коjа jе помагала жртвама стампеда, рекао jе да се инцидент догодио када jе велики броj људи затворен унутар комплекса пригњечивши десетине других о ограде.
Полак jе рекао да су вјерници на прославу дошли узбуђени што су коначно могли да славе као што су навикли након годину дана закључавања због вируса корона, али да се радост убрзо претворила у катастрофу.
– Нажалост, тамо смо затекли прегажену дјецу. Оживљавали смо их. Неке смо успјели да спасимо. Морамо се пробудити. Шокиран сам количином људи коjи су пуштени унутра – рекао jе Ели Бер, оснивач „Унитед Хатзалаха” за Воjни радио.
Свједоци ове трагедиjе са коjима су причали новинари „Jерусалим поста” кажу да су видјели мртве људе око себе.

– Било jе много људи око мене. Сваког тренутка долазило jе све више људи, све док полициjа ниjе одлучила да сруши ограду како би спасила присутне. Нико ниjе знао шта треба радити у том тренутку – рекао jе jедан од учесника догађаjа.
Броjни израелски званичници су стигли на мјесто несреће, а израелски предсједник изjавио jе како jе већ успостављена линиjа за помоћ породицама коjе траже нестале чланове.
– Прво смо мислили да се jедан од грађевинских обjеката срушио. Док су људи излазили са главне церемониjе, ходали су уском стазом и саплитали се jедни од друге. Људи су ходали jедни по другима – рекао jе Jуни Jагадоски, jедан од љекара хитне помоћи коjи су спасавали повријеђене након стампеда на вјерском скупу у Израелу.
Jедан од болничара коjи је такође био на лицу мјеста рекао jе да никада ниjе видио ништа слично, пише Скаj нjуз.
– Овдје видим десетине људи како леже на поду, десетине повријеђених коjи крваре. Веома тежак призор – рекао jе он.
Из Хитне помоћи су описали инцидент као „стампедо” у ком jе много особа добило фаталне повреде. Медиjи наводе да међу повријеђенима има и много дјеце.
На фотографиjама коjе су обjавили израелски медиjи виде се тијела на земљи прекривена пластичним кесама. Очевици кажу да су се људи угушили или да су били изгажени у тијесним пролазима.
Хеликоптери су пренијели повријеђене до болнице у сјеверном Израелу, саопштено је из амбулантне службе.
Гробница Маунт мерон се сматра једним од најсветијих мјеста у јеврејском свијету и годишње је обиђе много вјерника.
Ово је једно од највећих јавних окупљања у Израелу од почетка пандемије вируса корона, а прошле године скуп је био забрањен због рестриктивних мјера.
Упркос трагедиjи, стотине вјерника су одбиле да напусте локациjу и сукобиле се са полициjом коjа их jе спријечила да уђу у гробницу рабина Шимона, пише Jерусалим пост.
(нова.рс)
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:46