Зборник: Сајзе Зиро / - фото: КИЦ
09/05/2021 u 10:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представљање зборника СИЗЕ ЗЕРО/МАЛА МJЕРА В: Политика и поетика женског писма - компаративне перспективе 10.маја у КИЦ-у „Будо Томовић”

О књизи ће говорити jедна од уредница књиге Александра Никчевић-Батрићевић и списатељица Драгана Кршенковић-Брковић

Зборник СИЗЕ ЗЕРО/МАЛА МJЕРА В: Политика и поетика женског писма - компаративне перспективе биће представљен у КИЦ-у „Будо Томовић” у понедjељак, 10. маjа у сали ДОДЕСТ од 19 сати.

О књизи ће говорити jедна од уредница књиге Александра Никчевић-Батрићевић и списатељица Драгана Кршенковић-Брковић, наводи се у саопштењу КИЦ-а.

Зборник, коjи су уредиле Сања Рунтић и Александра Никчевић - Батрићевић, садржи jеданаест радова у коjима ауторке/и из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србиjе анализираjу савремене женске књижевне праксе настале унутар различитих националних књижевности (црногорске, хрватске, српске, америчке, британске и ирске), пропитуjући однос женске поетике и савремене стварности и указуjући на нове компаративне могућности приступа женскоj естетици из трансисториjске и транснационалне перспективе.

Главни циљ студиjе jе, како кажу уреднице зборника у његовом предговору: „Указати на потенциjал женског писма да потакне културно-критички диjалог и деконструкциjу дискурзивних пракси коjе генерираjу неjеднакости и угњетавања“ како би се нови женски глас придружио не само политици рода него и другим облицима друштвено-политичке борбе за равноправност како на локалном, тако и на глобалном плану.

Риjеч jе о петом издању зборника „Сизе Зеро/Мала мjера“ коjи континуирано афирмише феминистичке књижевно-теориjске приступе у истраживању женског писма.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 13:05