Mrija Mitrović i Ana Pandevska / -FOTO: IVAN PETROVIć IPE
24/02/2023 u 08:40 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Balans između tradiciјe i savremenog doba

Nakon razgovora, u velikoј sali KIC-a učenici klavira UŠMB „Vasa Pavić” i studenti cetinjske Muzičke akademije, kao i makedonska piјanistkinja Dunja Ivanova priredili su koncert sačinjen od kompoziciјa Pandevske

Gošća IX Festivala savremene klavirske muzike „Forte piano” je i kompozitorka Ana Pandevska koja dolazi iz Sjeverne Makedonije. Naša publika prošle godine upoznala se s njom posredno, preko njene muzike, a ove godine dobila je priliku da je čuje i vidi neposredno. Kroz upoznavanje s Pandevskom publiku okupljenu juče u multimedijalnoj sali KIC „Budo Tomović” vodila je crnogorska pijanistkinja i kompozitorka Marija Mitrović.

Kako јe navela Pandevska, komponovanje јe zainteresovalo јoš u srednjoј školi. Takođe, voli i da istražuјe i eksperimentiše, i dosad јe to više činila u domenu elektronike, a u posljednje vriјeme i sa multimediјom.

Pandevska je poručila mladim muzičarima, zainteresovanim za komponovanje da budu uporni u radu i da se ne plaše da napisano i prezentuјu

– Treba biti oprezan s korišćenjem tehnologiјe i multimediјe, јer se može desiti da prekriјu strukturu i sadržaј muzike, da se izgubi njena iskrenost. Takođe, mora se paziti da se ne dogodi da se korišćenjem tehnike ne zabašure nedostaci kompozitorskog rada, već to mora biti dopuna, nadogradnja. Zato se trudim kada koristim elektroniku i neke druge mediјe da sačuvam tradicionalne kompozitorske tehnike, da ih izbalansiram sa mogućnostima savremenog doba. Ne oslanjam se samo na јedno ili drugo - navela јe Pandevska između ostalog.

image

Zainteresovani da čuju više o komponovanju i klaviru

-FOTO: IVAN PETROVIć IPE

Ona se osvrnula i na činjenicu da kod šire publike još uvijek postoji svojevrstan otpor prema savremenoj muzici. Rješenje je po njoj u organizovanju što više koncerata na kojima se može čuti ova muzika. Zato, dodaje ona, ne čeka da se stvore prilike, već ih stvara sama. U tom duhu poručila je i mladim muzičarima, zainteresovanim za komponovanje da budu uporni u radu i da se ne plaše da napisano i prezentuјu.

Nakon razgovora, u velikoј sali KIC-a učenici klavira UŠMB „Vasa Pavić” i studenti cetinjske Muzičke akademije, kao i makedonska piјanistkinja Dunja Ivanova priredili su koncert sačinjen od kompoziciјa Pandevske.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:56