Sa promocije Iščašenih bajki / -DJORDJE CMILJANIć
28/04/2023 u 23:06 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dani Dragana Radulovića: Promovisan zbornik i knjiga „Iščašene bajke“

Obje publikacije objavljene su u izdanju Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada i Fondacije „Dragan Radulović

U okviru manifestacije "Dani Dragana Radulovića", u Biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici, promovisane su dvije vrijedne publikacije - Zbornik radova “Moć i uloga književnosti za djecu i mlade u savremenom društvu”, s istoimenog Okruglog stola, održanog prije dvije godine i knjiga Dragana Radulovića “Iščašene bajke”, prošlogodišnje izdanje. Obje publikacije objavljene su u izdanju Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada i Fondacije „Dragan Radulović”.

Na promociji su govorile prof. dr Dušanka Popović, prof. Svetlana Jovetić Koprivica i doc. dr Svetlana Kalezić Radonjić.

Učesnice su istakle aktuelnost i značaj bajki u odrastanju djece, te da “Iščašene bajke”  predstavljaju poziv i odraslima i djeci da razmišljaju o odnosu  svakodnevice i sadržaja bajki koje znaju - pozivajući odrasle da svoja shvatanja primjere dječjem svijetu, a djecu da razmišljaju o poetskom potencijalu priča.

S obzirom da su Radulovićeve "Iščašene bajke" nastale 80-ih godina prošlog vijeka, lijepo ih je, istakle su analitičarke, opet pogledati i podsjetiti se kako je nekad izgledala Podgorica, Blok 5 koji je tada tek izgrađen i kako je uopšte vizuelno predstavljen život toga vremena. 

"Iščašene bajke" čine kombinaciju lirike, epike i drame u jednom tekstu, te odstupaju od standardnog bajkovnog stila. U njima postoji jedan potpuno savremen, prilagođen jezik s mnoštvom elemenata slenga, koji je blizak i generacijama koje su odrastale osamdesetih, ali jednako i današnjim, što u krajnjem mijenja način na koji se djetinjstvo gleda.

Dominantna je ocjena da su"Iščašene bajke" jedna od onih knjiga čije svako ponovno čitanje inspiriše na istinsko poistovjećivanje s njenim junacima i izlazak u plemenitiji svijet od onog u kome ste. - Živimo u vrlo individualizovanom svijetu, u kome je najbitnije gledati samo svoj interes, ali kad se uđe u literaturu, bez obzira što u vremenu društvenih mreža i pametnih telefona, ona nije toliko popularna, vi sebi dajete jedinstvenu priliku da proživljavajući druge, imaginarne živote likova, izađete u svoj realni život plemenitiji i bolji nego što ste bili - poručeno je djeci-čitaocima bajki.

image

Dragan Radulović popularan i među novim generacijama

-DJORDJE CMILJANIć

Zbornik radova “Moć i uloga književnosti za djecu i mlade u savremenom društvu” koncipiran je u nekoliko djelova: književno-teorijski, pedagoško-psihološki, radove koji govore o Draganu Raduloviću s naučnog aspekta, radove koji govore o Draganu Raduloviću s ličnog aspekta - u formi sjećanja ili besjede, i na kraju dio koji govori o tome šta i kuda dalje sa književnošću za djecu i mlade u Crnoj Gori i na koji način joj pristupiti.

Nakon promocije "Iščašenih bajki" i Zbornika radova “Moć i uloga književnosti za djecu i mlade u savremenom društvu”, Šimo Ešić, predsjednik žirija za dodjelu Književne nagrade „Dragan Radulović“, razgovarao je s ovogodišnjom dobitnicom nagrade Jelenom Angelovskom, autoricom romana" Mika", čime je završena Manifestacija "Dani Dragana Radulovića" u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 15:47