Danica Šćepanović, veteranka KUD-a ”Mijat Mašković” Kolašin / -FOTO: BOJAN KUBUROVIć
04/04/2023 u 13:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danica Šćepanović jedina aktivna veteranka KUD-a "Mijat Mašković"

Ples, igra, pjesma i uspomene koje nosimo su nam motiv da sebe ulažemo i više nego što možemo, riječi su folklorašice Danice Šćepanović, iz Kolašina. Folklorom se bavi već 35 godina, od kojih je 20 zaposlena u lokalnom Kulturno-umjetničkom društvu (KUD) "Mijat Mašković". Razgovaramo o plesačkim i pjevačkim počecima, o ansamblima nekada i danas, kao i o radu sa novim generacijama ambasadora tradicije našeg naroda.

• KUD "Mijat Mašković" osnovan je davne 1943. godine. Kada ste postali njegov član?

- U KUD-u "Mijat Mašković" sam od svoje 10 godine, prvo sam počela kao plesač, a kasnije i kao vokalni solista. To ukupno čini 35 godina staža u društvu, od kojih 20 godina radim kao profesionalac u njemu. Radim kao asistent za pjesmu i ples i brinem, održavam i čuvam narodnu nošnju. Očuvanje narodne nošnje je jedan vrlo važan aspekat mog posla. Kako nam finansije nijesu jača strana, a nastupi su česti, tradicionalne kostime je neophodno kvalitetno održavati za neke naredne generacije. Pojedini djelovi narodne nošnje u našem ansamblu stari su gotovo koliko i on, a sa sobom nose i veću težinu. Prosto, žao mi je ako ne ostanu kao svjedok nekih prošlih vremena i prethodnih generacija.

• Pored činjenice da ste plesač, Vi ste i pjevač. Kojim pjesmama se najčešće predstavljate publici?

- Uz rad sa djecom, pjevanje za mene predstavlja izazov i zadovoljstvo. Uživam u izvođenju različitih žanrova, bavim se i obradama, ali najviše volim da pjevam tradicionalne pjesme. Proces njihovog održavanja je izuzetno zahtjevan, ali i to radim sa velikim uživanjem, pogotovo ukoliko sam na sceni sa mladima.

Dio sam i Ženske pjevačke grupe (ŽPG) "Đude" koja je oformljena u sklopu KUD-a "Mijat Mašković". Međugeneracijska razlika u društvu za mene ne predstavlja problem, već nas ta činjenica vodi kao poenti – da svi zajedno učestvujemo u očuvanju i prenošenju igračkog nasleđa. Tako da je publika oduševljenja našim starinskim načinom pjevanja

Cijela porodica u folkloru

• Skoro cijela Vaša porodica je u folkloru. Koliko Vam je ta činjenica bila vjetar u leđa kako biste nastavili da se bavite njime?

- Kao i kod većine Kolašinaca, tako je i moja priča porodično vezana za KUD. Moj pokojni svekar i pokojni muž bili su dugogodišnji rukovodioci društva i istaknuti kulturni radnici. Nenadano, tu tradiciju sam, htjela ne htjela, morala samostalno da nastavim i održavam. Takođe, moja djeca su članovi društva, tako da imam tu sreću da zajedno dijelimo scenu i dragocjena iskustva. Zajednički rad u KUD-u olakšao nam je mnoge teške trenutke, koje smo nažalost preživljeli. Ples, igra, pjesma i uspomene koje nosimo su nam motiv da sebe ulažemo i više nego što možemo. Na taj način najbolje čuvamo uspomene i pronalazimo snagu životne radostiti, iako, priznajem, to nije nimalo lako. Prosto je folklor duboko ukorijenjen u našim genima.

• Koreografijama kojih predjela Balkana ste započeli, a vrmenom i nastavili, svoju plesačku karijeru?

- Pored crnogorskih igara, nastupala sam sa plesovima iz cijele bivše Jugoslavije kao što su: Brankovo kolo, Igre iz Šumadije, Igre iz istočne Srbije, Bunjevačke igre, Igre iz Makedonije, Nijeme glamočke igre, Vranjanske igre i mnoge druge. Promjenom načina rada i okolnosti koje nosi današnjica, shvatila sam da je važno sačuvati i prenijeti svoju tradiciju i učiniti korak više po tom pitanju. Danas u društvu, pored Igara kolašinskog kraja koje su zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro, publici se predstavljamo i sa igrama našeg primorja, različitih dijelova Srbije, Vojvodine i okruženja.

• Šta nedostaje, ili pak čega imaju današnji folkloraši u odnosu na nekadašnje članove?

- Vremena i ljudi se mijenjaju, pa samim tim i rad u ansamblima. U naše vrijeme nije bilo mobilnih telefona i digitalizacije, tako da nam je jedina razonoda bio upravo folklor. Jedva smo čekali probe, nastupe, koncerte jer smo to zaista radili iz dubine srca. Ne kažem da danas nije tako, prosto su raniji članovi imali možda više motivacije, pa si druženja bila zdravija i kvalitetnija.

Ružica SIMONOVIĆ

*Tekst je urađen u okviru prakse studenata FPN - Medijske studije i novinarstvo

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 12:34