Биљана Горуновић на сцени КИЦ-а / BILJANA GORUNOVIC-LAZAR RUZIC
27/02/2022 u 16:15 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дјечија "Yu-топиа" показала пут којим треба кренути

Циклус Милоја Милојевића "Камеје" започет 1937, а дефинитивно довршен 1942. године. Но, дјело је у цијелости штамапало Удружење композитора Србије тек 2005, навела је Горуновић

Фестивал савремене клавирске музике "Forte piano" завршен је прексиноћ концертима пијанисткиња и клавирских педагога Биљане Горуновић (Београд, Нови Сад) и Марије Митровић (Подгорица). Оба концерта у великој сали КИЦ "Будо Томовић" програмски су били конципирани да одговоре задатој теми осмог "Форте пиана" – "Музика (пост)југословенског периода".

Горуновић је поводом 50 година од смрти Милојевића снимила и премијерно извела циклус "Камеје", као и "Минијатуре" и "Мелодије и ритмовe са Балкана", а како је рекла, може се препознати неколико стваралачких фаза овог композитора. Навела је и да се захваљујући циклусу "Камеје", који чини 11 комада, први пут сусрела с Милојевићевим дјелом, и да је отад њена љубав према том композитору трајна. Радила их је непосредно из Милојевићевог рукописа, на позив Музиколошког института 1996. године, заједно с Милојевићевом кћерком, пијанисткињом проф. Горданом Милојевић Трајковић и његовим унуком, композитором академиком Властимиром Трајковићем.

Истинско интерпретаторско саживљавање

Пијанисткиња Биљана Горуновић, редовна професорка на Катедри за клавир новосадске Академије уметности, представила се концертом "Омаж Милоју Милојевићу (1884 – 1946)". На репертоару су биле Милојевићеве Минијатуре оп.2, Четири комада оп. 23, избор из "Камеја" оп. 51 и "Мелодије и ритмови са Балкана" оп. 69. Оно што је проф. Горуновић приказала није било само врсна презентација дјела овог значајног српског композитора, већ истинско интерпретаторско саживљавање с његовим дјелом током извођења, које произлази из очигледног дубинског познавања и тумачења не само нотног материјала, већ и живота Милојевића.

– Милојевић је "Камеје" посветио угледном књижевнику и теоретичару Богдану Поповићу. Деценијама су били пријатељи, а сарађивали су као музичари и писали критике у истим часописима. Посебно их је везивала заједничка тежња за добробит културе и културног нивоа Београда – рекла је Горуновић. Додала је и да је циклус "Камеје" започет 1937, а дефинитивно довршен 1942. године. Дјело је у цијелости штамапало Удружење композитора Србије тек 2005, навела је Горуновић.

Потом је услиједио концерт "Yu-топиа" мр Марије Митровић која је на овдашњој музичкој сцени препозната као пијaнисткиња која често изводи дјела савремене музике и својих савременика. Она је педагог који прати савремене токове. То је показала и на овом концерту изводећи дјела Вита Жураја (Словенија) – "Eutoffee" за препарирани клавир; Дина Решидбеговића (БиХ) – "Visiting Speech Therapist" за озвучени клавир; Срђана Хофмана (1944 – 2021) (Србија) – "Кроз кутије звука 2", за клавир и електорнику; Маргарете Ферек Петрић (Хрватска) – "I Repeat Myself While Under Stress"; и Ане Пандевске (Македонија) – "Дуња и Дарин", за клавир и електронику. На крају, публика је чула комад "Yu-топиа", свиту за клавир, видео и електронику, који је, како стоји у афиши, дјело композитора-извођача, њених ученика: Јоване Војиновић, Саре Боричић, Маше Савковић, Лене Ненезић, Саре Мишковић, Милице Цвијетић, Ларе Чекић и Матије Лутовца. Видео који је пратио концерт, нарочито значајан у посљедњој композицији рад је Матије Митровића, а сценографија Милоша Новаковића.

Митровић је показала виртуозност и музикалност, а оно што овај концерт суштински одређује јесте креирање потпуног концепта, као и чисто истраживање. И то не само истраживање клавирског звука, већ и идеја, нарочито идеје темпоралности, односно трајања – коначности, ограничености и бесконачности, из визуре одраслог човјека, као и из визуре дјетета. Зато је било нарочито занимљиво чути и видјети како дјеца од седам, осам година, доживљавају појам Југославије, и како своју, личну, замишљену земљу Југославију, звучно оживљавају својим мелодијама на клавиру. Иако ће зазвучати можда утопијски, оно што су малишани показали, јесте да није потребно много за опште добро – потребно је сјетити се шта смо жељели као дјеца, о чему смо маштали, и спрам тога дјеловати. Музика је, као и много пута досад, показала да није утопистички ако се каже да је језик који сви на свијету разумију без превода.

Ж.ЈАЊУШЕВИЋ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 11:42