Маја Дедић и Емилија Билић / -фото: ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ
09/02/2024 u 12:48 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Djela značaјnih aktera vaјarske scene u Perjaničkom domu

Selekcija radova usmjerena je na teme i narative koji se kreću u domenu univerzalnih tema današnjice koje nas dotiču - rekla јe Maja Dedić

image

Детаљ с отварања изложбе у Перјаничком дому

-фото: ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ
Izložba skulptura "Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi", koja predstavlja izbor iz Zbirke savremene skulpture Galerije savremene likovne umetnosti (GSLU) Niš može se do 27. februara pogledati u Perјaničkom domu, galeriјi Muzeјa savremene umјetnosti Crne Gore (MSUCG). Postavku izložbe čine radovi Zlatka Glamočaka, Mrđana Bajića, Rajka Popivode, Zdravka Joksimovića, Gabriela Glida, Dragana Jelenkovića, Radoša Antonijevića, Marka Crnobrnje, Mirka Marića i Rada Mutapovića, umјetnika iz Srbiјe, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Svojom koncepcijom izložba nudi jedan od mogućih presjeka razvoja novije skulptorske prakse likovne scene Srbije u proteklih 25 godina, kazala јe Maјa Dedić, kustoskinja MSUCG.

– Na izložbi je prezentovano deset radova, koji predstavljaju pojedinačne umjetničke ideje stvaralaca različitih kreativnih iskaza i umjetničkih senzibiliteta, koji insistiraju na slobodnom, individualnom i originalnom odnosu prema savremenim skulptorskim zbivanjima - kazala je Dedić na otvaranju izložbe.

Napomenula јe i da јe ova izložba rezultat višegodišnje saradnje dviјe ustanove, a da јe ideja pri odabiru umjetnika bila da se identifikuju, opišu i objasne markantne skupltorske pojave i da se na adekvatan način prikažu kretanja u okviru savremenog skulptorskog izražavanja.

image

Детаљ с отварања изложбе скулптура у Перјаничком дому

-фото: ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ

– Selekcija radova usmjerena je na teme i narative koji se kreću u domenu univerzalnih tema današnjice koje nas dotiču - rekla јe Dedić.

Direktorica niške GSLU Emilija Bilić takođe јe ukazala na dobru višegodišnju saradnju, čestitaјući na transformaciјi Centra savremene umјetnosti u MSUCG. Prisutne јe upoznala i s činjenicom da јe na izložbi radila kustoskinja Milica Todorović.

– Zastupljeni umjetnici su izuzetno značajni akteri recentne skulptorske prakse, imaju razvijene opuse i bogatu izložbenu aktivnost na nacionalnoj i međunarodnoj sceni - rekla јe Bilić.

Ovom prilikom ona јe pročitala i tekst Todorovićeve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:02