Витзуал за догађај / -ЦЗК ЦЕТИЊЕ
06/05/2024 u 11:49 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Dohvati nebo"

Udruženje paraplegičara Cetinje u saradnji sa Centrom za kulturu Prijestonice Cetinje organizuje Dan samostalnog života OSI, pod nazivom "Imam pravo na samostalan izbor", u utorak, 7. maja od 12 časova.

Evropski dan samostalnog života obilježava se od 2014. godine i predstavlja godišnji izvještaj koji ima za cilj podizanje svijesti o pravu na samostalan život i značaj samostalnog života OSI.

U okviru Dana biće prikazan film Milutina Darića "Dohvati nebo‘‘. Ovaj fim izabran je zbog drugačijeg pogleda na invaliditet koji smo imali prilike da gledamo ranije. Naime, priča filma smješta invaliditet onamo gdјee on i treba da pripada, a to je u sklopu korpusa ljudskih prava. Reditelj i scenarista filma predstavlja invaliditet kao lično svojstvo svakog pojedinca, bez milosrđa i pežorativnosti.

Nakon filma biće otvorena interaktivna rasprava na temu samostalnosti u donošenju odluka OSI i jednak tretman u društvu. Takođe, govoriće se o savremenoj filozofiji invalidnosti i samostalnog života OSI, posmatrano kroz model zasnovan na ljudskim pravima.

Učesnici događaja će biti moderator - Dejan Tmušić, režiser Darić, predsjednik Odbora za društvene djelatnosti Zajednice opština - Savo Borozan i pravnica mr Ivana Janković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:27