PURIŠA ĐORĐEVIĆ / -DUSAN DJOKOVIC - SEECULT.ORG
13/02/2023 u 13:30 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Film Puriše Đorđevića zatvoriće Fest

Međunarodni filmski festival 51. put u Beogradu od 24.februara do 5. marta

Poslednji film proslavljenog reditelja Puriše Đorđevića (1924 - 2022) "Usta puna zemlje", koji je završio samo nekoliko nedјelja uoči smrti krajem 2022. godine, premijerno će biti prikazan na zatvaranju 51. Festa u Beogradu, prenosi SEECult.org.

Velikanu srpske i jugoslovenske kinematografije posthumno će biti ispunjena želja koju je izrazio 2021. godine, prilikom uručenja nagrade "Beogradski pobednik" za doprinos filmskoj umјetnosti na 49. Festu. Đorđević je tada rekao da bi volio da njegovo sledeće ostvarenje bude prikazano upravo na Festu.

Umјetnički direktor i selektor Festa Jugoslav Pantelić naglasio je da filmu "Usta puna zemlje" nije pripala čast da zatvori 51. Fest iz pijeteta prema velikom autoru Đorđeviću, već zbog toga što je "stvorio jedno veliko umјetničko dјelo zasnovano na isto tako velikom Šćepanovićevom romanu"

Film "Usta puna zemlje" je ekranizacija istoimenog romana Branimira Šćepanovića (1937 - 2020), a Đorđević potpisuje i scenario. Glavne uloge tumače: Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov, Aleksandra Rukavina i drugi.

Ističući da Puriša Đorđević svojim stvaralaštvom zaslužuje "sve moguće počasti na ovim našim prostorima i u okviru programa Festa", umјetnički direktor i selektor Festa Jugoslav Pantelić naglasio je da filmu "Usta puna zemlje" nije pripala čast da zatvori 51. Fest iz pijeteta prema velikom autoru Đorđeviću, već zbog toga što je "stvorio jedno veliko umјetničko dјelo zasnovano na isto tako velikom Šćepanovićevom romanu".

– Đorđevićevo dјelo je filmska simfonija životu, njegovom besmislu u beskraju i smislu na kraju. Hvala Puriši što nam odozgo ovim filmom vraća nadu u autorstvo kakvo ova kinematografija zaslužuje. Bez ikakve dileme 'Usta puna zemlje' izdvajam kao najveće iznenađenje iz cјelokupnog programa ovogodišnjeg Festa koji potpisujem kao selektor - naglasio je Pantelić.

Fest ove godine počinje 24. februara, a završava 5. marta.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 10:27