Plakat za VEČERAŠNJI PROGRAM / -CRNOGORSKA KINOTEKA
27/11/2023 u 13:32 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Filmovi Krsta Škanate tri dana u Kinoteci

Krsto Škanata po riječima uglednih kritičara bio je pjesnik dokumentarnog filma koji je kamerom tražio i ostvarivao pravdu. Kao dokumenti prošlog vremena, njegova djela nesumnjivo su vrjednija od većine današnjih pisanih istorija

Crnogorska kinoteka priredila je program naslovljen „San o stvarnosti - Crnogorski dokumentarni film” koji počinje večeras, 27. novembra i traje do 29. novembra. Projekcije će se održavati u sali "Gojko Kastratović", projekcije počinju u 20 časova. a ulaz je slobodan. Ovaj put prikazaće rad čuvenog dokumentariste Krsta Škanate (Tivat, 12. januar 1924 – Beograd, 18. ferbuar 2017). VGečeras će biti prikazani Škanatini filmovi „Ratniče, voljno!” (1966), „Tamo gdje prestaje zakon” (1963) i „Prvi padež - Čovjek” (1964).

Škanata se smatra jednim od najistaknutijih autora Beogradske škole dokumentarnog filma koji se takođe ubraja u red najistaknutijih reditelja dokumentarnih filmova druge polovine 20. vijeka. U karijeri dugoj 40 godina režirao je preko 40 dokumentarnih filmova, među kojim su mnogi ušli u antologije dokumentarnog žanra. Dobitnik je mnogih domaćih i svjetskih filmskih nagrada i priznanja.

Njegovi filmovi su bili zabranjivani, izazivali polemike u pojedinim dijelovima Jugoslavije. Centar njegovog promišljanja je bio radnik sa svojim neostvarenim i izgubljenim pravima.

U čitavom opusu, Škanatu zanima "bestijalna strana birokratske arogancije", ali i protivteža oličena u ljepoti čovjeka i njegovoj hrabrosti da se kolektivnom pobunom suoči sa problemima i nepravdama (štrajk, okupljanje radnih ljudi, kolektivno okupljanje) kao i kosmi(munisti)čkom pravdom, navode iz Kinoteke.

image

Plakat za manifestaciju

-CRNOGORSKA KINOTEKA

Dramski potencijal gotovo svakog Škanatinog dokumentarca krije se u naročitom vidu psihodrame koju žrtve ili obespravljeni u njemu praktikuju; kroz mimiku, gestove i grimase, bujicu govora i rečita ćutanja, njegovi "junaci" nastoje da se oslobode utvara prošlosti, pre svega, nanesene nepravde, počinjene u nečije ime, iz navodno "viših interesa".

Kroz njegovu specifičnu upotrebu poetske pravde i metoda preplitanja poetskih i političkih tema, mogli bismo primijetiti da je Škanata začetnik eksperimentalnog dokumentarnog žanra i kao takav, dragocjeni autor koji zaslužuje da njegove zaboravljene sinematske poeme budu izvučene iz zaborava, čak i u bljeskovitom trajanju vremena jedne projekcije.

Krsto Škanata po riječima uglednih kritičara bio je pjesnik dokumentarnog filma koji je kamerom tražio i ostvarivao pravdu. Kao dokumenti prošlog vremena, njegova djela nesumnjivo su vrjednija od većine današnjih pisanih istorija.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:49