Dobitnici nagrada s članovima žirija / -FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ
03/09/2023 u 22:02 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gran pri jubilarnog Lutkarskog festivala za makedonsku „Ronju”

Jubilarni Međunarodni festival lutkarstva protekao je u dobroj organizaciji, istinskoj pozorišnoj radosti i da smo svi zajedno bili u prilici da pogledamo šest kvalitetnih predstava i da smo imali težak zadatak da od kvalitetnog programa izaberemo najbolje - rekao je Bulajić

Grani pri za najbolju predstavu u cjelini ovogodišnjeg jubilarnog, 10. Međunarnodnog festivala lutkarstva Podgorica - Crna Gora pripala je predstavi „Ronja - Razbojnikova kći” Teatra za deca i mladinci iz Skoplja, Sjeverna Makedonija, odlučio je festivalski stručni žiri. Odlukom dječjeg žirija, koji su činili podgorički osnovnoškolci, najbolja je predstava „Vuk i sedam jarića” Pozorišta lutaka Niš, Srbija, saopšteno je večeras u KIC „Budo Tomović”.

Stručni žiri ove godine činili su režiser i dramski pisac Goran Bulajić, predsjednik, i članovi - glumac i kompozitor Alek Rodić i glumac Vladimir Lazovski. Oni su ove godine dodijelili i Specijalnu nagradu Davoru Dragojeviću, direktoru festivala, koji je i saosnivač festivala s Ljiljanom Burzan Nikolić. Dragojeviću su dodijelili nagradu za ljubav, razumijevanje i fantastičnu organizaciju festivala, i za ono što je najvažnije za užitak koji je priredio, obrazložio je Rodić.

image

Specijalna nagrada za Dragojevića

-FOTO: SRđAN BOLJEVIć

Dodijeljeno je i pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo: Mateji Jankovskoj za ulogu Ronje u „Ronji - Razbojnikovoj kćeri”, Davorinu Dimiću za ulogu Vuka u „Vuku i sedam jarića”, Milošu Milovanoviću za ulogu Bambija u „Bambiju”, Dimitru Karaivanovu za ulogu Pijetla u „Bremenskim muzikantima” i nagrada za kolektivnu glumačku igru glumcima Theater of Animation and New Forms iz Skadra za predstavu „Čardaš”, a koju je primio Sulejman Dini.

image

Članovi dječjeg žirija javno glasali

-FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ

Nagradu za najbolju originalnu muziku pripala je Veselinu Frenkiju Bogićeviću za autorsku muziku u niškom „Vuku i sedam jarića”. Nagradu za najbolju scenografiju pripala je Olgi Zijebinskoj za predstavu „Bambi” kragujevačkog Pozorišta za decu i mlade. Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka uručena je Teodori Popovoj za predstavu „Bremenski muzikanti” bugarskog Državnog lutkarskog pozorišta iz Trgovišta. Nagrada za najbolju dramaturgiju "Dragan Radulović" pripala je Jeleni Đorđević za predstavu „Zlatokosa” Pozorišta lutaka u Mostaru (BiH). Nagrada za najbolju režiju pripala je Jakubu Maksimovu za predstavu „Ronja - Razbojnikova kći” skopskog Teatra za deca i mladinci.

image

"Vuk i sedam jarića", najbolja predstava odlukom dječjeg žirija igrala sinoć u KIC-u

-FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ

Bulajić je ovom prilikom istakao zadovoljstvo kako je protekao festival.

– Jubilarni Međunarodni festival lutkarstva protekao je u dobroj organizaciji, istinskoj pozorišnoj radosti i da smo svi zajedno bili u prilici da pogledamo šest kvalitetnih predstava i da smo imali težak zadatak da od kvalitetnog programa izaberemo najbolje - rekao je Bulajić.

Ovogodišnji festival pored šest takmičarskih predstava ponudio je mališanima da pogledaju i dvije predstave van konkurencije - "Kuče koje nije umjelo da laje" Dječijeg umjetničkog centra Podgorica i "Kroki i prijatelji" (3+, 35 min) koju će izvesti Pozorište za decu i mlade Kragujevac.

Festival se završava u ponedjeljak, 4. septembra, kada će mališani iz Bijelog Polja, Rožaja, Andrijevice i Nikšića moći da pogledaju neke od predstava.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:11