IZLOYENE YENE / -KIC "BUDO TOMOVIĆ"
20/09/2023 u 12:24 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„izloŽENE” ponovo na sceni

Tokom svojih života žene su izložene najrazličitijim oblicima diskrimincije i nasilja koji se manifestuju na različite načine - kaže Vujović

Predstave "izloŽENE", u režiji Sandre Vujović, biće izvedena u petak 22. septembra na velikoj sceni KIC-a "Budo Tomović" sa početkom u 20 časova.

Predstava "izloŽENE" je dramski kolaž, omnibus koji podrobno analizira genezu nasilja nad ženama. Nastao iz pet spisateljskih pera žena koje su se okupile oko ove teme, predstavlja polifonu analizu uzroka i posljedica neravnopravnog odnosa sa kojim se žene suočavaju čak i danas, u trećoj deceniji 21. vijeka.

Režija i tekst potpisuje Sanra Vujović, uz nju tekst potpisuju još četiri književnice iz Crne Gore i regiona Teodora Kipa, Ana Leković, Marijana Aracki i Katarina Nikolić.

Glumačku ekipu čine Anđelija Rondović, Smiljana Martinović, Anđela Radović, i akademska slikarka Marija Radusinović. Scenski govor - Katarina Krek. Muziku je komponovao Vesko Lazović, lutke potpisuje Milena Jane, dok je majstor svjetla Danilo Malović. Producentski tim čine Dubravka Matičić, Kristina Gačević i Vladimir Cvijetić.

Prikriveni vidovi nasilja nad ženama

Kako dodaje Vujović, njihov cilj je da ukažu i na sve one trenutke ženske izloženosti različitim, prikrivenim vidovima nasilja.

– To je nasilje koje nam, na prvi pogled ne djeluje tako, pa veoma često nismo ni svjesne da smo žrtve. To su ona nasilja sa kojima smo se saživjele i koja su postala sastavni dio naših života, života naših majki, baka, prabaka. To je ono, tradicionalno nasilje koje se prenosilo sa koljena na koljeno, generacijski, a koje često, u neznanju, nazivamo tradicijom. U ovoj predstavi, mi slikamo mnoge anomalije društva koje je prourokovao patrijarhat. Doslovno ilustrujemo stanja i ožiljke koje on prouzrokuje. Koristeći se satirom, kritikujemo ono što je odavno moralo biti promijenjeno i iskorijenjeno u društvo – seksizam, mizoginiju i diskriminaciju. Tokom svakog igranja ove predstave, pred očima publike odvijaće se dva umjetnička procesa – dramsko djelo kao djelo koje se izvodi i likovno djelo u nastajanju - navela je Vujović.

Predstava "izloŽENE" nastala je kao zajednički projekat Nezavisne teatarske scene "Bunt" (Bunt Scena) i Centra za kulturu Tivat.

Prema riječima autorke Sandre Vujović, projekat predstavlja reakciju grupe žena, umjetnica, na okruženje.

– One do svojih saznanja, spoznaja i stavova dolaze kroz istraživački rad i scenski ga oblikuju koristeći sva raspoloživa teatarska sredstva i multimedijalnost na nivou forme. Tokom svojih života, žene su izložene najrazličitijim oblicima diskrimincije i nasilja koji se manifestuju od fizičkog zlostavljanja, preko seksizma, objektizacije, mizoginije, intrnet bullying-a i činjenice da su žene često manje zarađuju od svojih muških kolega iako obavljaju iste poslove - kaže Vujović.

Predstava je premijerno izvedena u decembru prošle godine i gostovala je na više crnogorskih scena nakon toga.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2023 01:20