Sa koncerta Dragana Koprivice u KIC-u ”Budo Tomović” / - FOTO: DRAGAN KORIVICA
17/01/2024 u 23:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koncert Dragana Koprivice: Pjesma, humor, stihovi i poznati gosti

Pjesmom podsjetio na muzički opus Zorana Kalezića, u samoj završnici koncerta otpjevao numeru sa svog CD-a "Pogledaj me, Crnogorko"

Nakon što je u posljednja tri mjeseca održao petnaest humanitarnih koncerata po Crnoj Gori, u institucijama od posebnog društvenog značaja, Dragan Koprivica je sinoć u velikoj sali KIC-a održao svoj koncert, po ocjenama publike, dosad najbolji.

Svakako, poseban pečat ovom muzičkom događaju dao je izvanredan narodni orkestar "Etno grupa Teferidž", koji čine profesionalni muzičari iz Crne Gore i Srbije, a pod upravom Safeta Đozovića.

Svoj izuzetan doprinos koncertu dali su i majstori spektakularnih vizuelnih efekata, svjetla i tona, Dražen Milić i Mašo Kujević.

Specijalni gost programa u sferi poezije bio je Milan Knežević, predsjednik DNP-a, ali i pjesnik sa značajnim brojem uglednih priznanja, kao što su "Mirko Banjević", "Vidovdanska povelja", "Radoje Domanović", "Velika gramata", "Slobodan Kostić" i druge. I na ovoj manifestaciji se još jednom pokazalo da Knežević ima veliki broj poštovalaca i u sferi politike i umjetnosti, pa je srdačno pozdravljen od svih prisutnih. Nakon obraćanja pročitao je dvije pjesme novijeg datuma i najavio publikovanje svoje nove zbirke poezije, a sve uz njegovu specifičnu interakciju sa publikom.

U nastavku programa Koprivica je na harmonici izveo splet izvornih narodnih pjesama, i govorio o svojim grotesknim muzičkim počecima i kafanskim dogodovštinama.

Zatim se osvrnuo na muzički lik i opus Zorana Kalezića ističući da je riječ o neponovljivom umjetniku, čiji su CD-ovi i ploče prodate u ogromnom tiražu od dvadeset miliona primjeraka. Naveo je i da je Kalezić uspijevao da svojim koncertom ispuni veliku salu "Sava centra" sa više od četiri hiljade gledalaca. Nakon toga svi prisutni su gromoglasnim aplauzom pozdravili sjećanje na Kalezića, koji je nedavno tek posthumno odlikovan jednim državnim priznanjem, Ordenom Crnogorske zastave drugog reda, koji se dodjeljuje zaslužnim umjetnicima, a koje je uručeno Zoranovoj supruzi Ireni.

 U znak sjećanja Koprivica je otpjevao Zoranov čuveni hit "Ti nikad nećeš znati", a nakon toga više melodija legendi narodne muzike, Predraga Cuneta Gojkovića, Staniše Stošića, Harisa Džinovića, Halida Bešlića...

Ovaj u cjelini izuzetan koncert svojim nastupom posebno je obilježila Milica Vojinović iz Podgorice, profesorica i dobitnica ugledne nagrade u sferi prosvjete "Oktoih", ali i izvanredna interpretatorka narodnih pjesama, svojevremeno i finalistkinja poznatog takmičenja "Nikad nije kasno", gdje je ostvarila izuzetne rezultate. Gledaoci su posebno pozdravili njenu interpretaciju pjesme "Bisenija, kćeri najmilija", za koju je muziku i tekst uradio čuveni kompozitor i harmonikaš Miodrag Todorović Krnjevac.

Zatim su Koprivica i Vojinovićeva u duetu izvrsno otpjevali sve popularniji hit "Ponoć", iz filma o Tomi Zdravkoviću, uz odlične reakcije publike.

U samoj završnici koncerta Koprivica je otpjevao i pjesmu sa svog CD-a "Pogledaj me, Crnogorko", tokom koje su na scenu izlazile članice folklornog ansambla KIC-a "Budo Tomović" iz Podgorice, u crnogorskim narodnim nošnjama, ostavljajući svojom pojavom izvanredan utisak na sve prisutne.

Koncertu su prisustvovale i pojedine ugledne javne ličnosti, među kojima i predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić, i drugi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:33