Кореограф Александар Саша Илић / -фото: С.Ћ.
19/05/2022 u 13:21 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кореограф Александар Саша Илић: "Tre sorelle" лијепа женска прича која може да се деси и мушкарцима

Бокешка легенда о три сестре које су вољеле и чекале истог човјека преточена је и модерни балет који ће свој сценски живот отпочети сјутра увече, премијером заказаном на сцени Музичког центра Црне Горе

Ова балетска представа прва је продукције недавно основаног Балетског студија МЦЦГ, чиме су ударени темељи оснивању националног балета Црне Горе.

Овај пројекат окупио је домаћу играчку и ауторску екипу из региона. Задатак да обликују причу о "тре сорелле" у покрет добио је водећи кореографско-редитељски тандем у региону, кореограф Александар Саша Илић и редитељ Александар Николић из Београда. Ко прати рад овог двојца зна да они воле да помјерају ствари. Класичне балете и опере постављају у потпуно савременом контексту.

Један од разлога што су их "Тре сорелле" заинтересовале је тај што ова прича никад није "испричана" покретом и плесом, каже Илић. Осим тога имали у на располагању искључиво женски ансамбл, а позната прича о судбини сестара из Прчања је "везивно ткиво са женском тематиком", објаснио је Илић, некадашњи истакнути члан балета Народног позоришта у Београду.
– Жељели смо и да се вежемо и за Медитеран, Па су "Тре сорелле" логичан избор. То jе jедна лиjепа женска прича - свака дjевоjка сања, заљубљује се, свака се разочара, сви ми чекамо. Но, то се дешава и мушкарцима, па ово може прича и о три заљубљена мушкарца. Три сестре које заједно чекају, а то чекање се претвара у раскол и разочарење, то је основ ове приче – уводи публику Илић у овај балет.

Илић каже да модерним приступом класицима као што су "Риголето", "Фауст", "Аида", жели да привуче младу публику. "Младима треба пружити шансу да упознају своју историју, а плес, који је невербалан, може лакше да побуди пажњу", како наглашава Илић.

Црна Гора стекла солидну базу за стварање националног балета, сматра он.

– Имате школу и оркестар, и сматрам да је држава дужна да тим младим људима омогуће да наставе да живе од онога за шта су се школовали – сматра он и истиче да кривца за недостатак мушких плесача не види у нашем менталитету, већ у чињеници да друштво не пружа могућност младима да се баве оним што воле и за шта се обучавају.

image

Ансамбл балетске представе "Тре сорелле"

-фото: С.Ћ.

У стварању "Тре сорелле" ауторски тим се ослонио искључиво на домаће играчке снаге. Могли су да доведу госте, али, како он каже, не би било фер према балеринама које су биле одлучне да овај пројекат изнесу саме.

Свако ко познаје тим Николић-Илић зна да они стварају јаким темпом, а да рад на представи није готов с премијером и тек након ње слиједи "дорађивање да се одржи квалитет".

Илић који годинама ради у цијелом региону каже да се не слаже с онима који кажу да код нас не постоји публика за балет и оперу, као најсофистицираније сценске форме.

– Публика се образује и ствара. С друге стране сам присуп дjелима доводи публику у сале. Није све у финансијама. На публици треба радити и улагати у њу. И увијек треба бити искрен према публици – истиче Илић.

Након Подгорице почиње да ради "Кармен" у Новом Саду, а чека га "Пепељуга" у Скопљу. У међувремену ће учествовати на фестивалу у Шибенику са представом "Јозеф и његова браћа" Томаса Мана.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:12