Атмосфера у Поморском музеју на предавању о Лепантској бици / -М.Д.П.
03/10/2021 u 00:00 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Которски галиоти прославили име Светог Трипуна

Битка код Лепанта, највећа на Медитерану са бродовима на једра и весла, у којој је под командом Јеролима Бизантија учествовала и которска галија "Свети Трипун", вођена је 7. октобра 1571. године у склопу Кипарског рата (1570. до 1573.) између османских поморских снага и Свете лиге.

У част 450. годишњице од ове битке, предавање у Палати Грегорина одржали су Славко Дабиновић и Илија Млинаревић, посленици Поморског музеја Црне Горе у Котору.

Позивајући се на дјело " Краљевство Славена" Мавра Орбинија, Дабиновић је истакао да је Јеролим Бизанти прославио своје име, име своје домовине као заповједник которске галије "Свети Трипун" која је повукла за собом у смрт и турске војнике и тиме дао допринос побједи над османлијском флотом Селима Другог. Подсјетио је и на снажан потрес од 17. јуна 1520. године, који је у Котору оштетио велики број кућа, те потрес из 1563. године који је разорио још 160 кућа, што је у многоме ослабило становништво. Ипак, и даље су се куће градиле, као и галије, којима се ишло у битку.

image

Илија Млинаревић и Славко Дабиновић

-М.Д.П.

За изградњу галије неопходна је дрвена грађа, а за сваки дио користила се друга врста дрвета, истакао је Илија Млинаревић, кустос Поморско-техничке збирке, објаснивши да је главна предност галије што плови на једра, али и на весла. Када нема вјетра, галију покрећу веслачи – галиоти, минимум њих 150 веслача на 200 квадратних метара, плус посада која мора да управља једрима и кормилом и преко 100 наоружаних војника.

-На прамцу се налазе топови и за њих је потребно људство. Ту су командант и његови официри. Али за борбу, тих неколико топова није довољно. Када се двије ратне галије приближе једна другој, може се испалити само једна салва топова. Борба се води тако што се пуца из топова све док се они не приближе, а када се то деси, на ред долазе војници који се боре као да су на обали, објаснио је Млинаревић. Ово предавање је трећи пројекат Поморског музеја Црне Горе у Котору, који је посвећен јубилеју 450 година од битке код Лепанта.

М.Д.П.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:13