Ministarstvo kulture i medija / -FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA
12/04/2023 u 14:21 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MKM na Odboru podržalo zahtjev umjetnika za povećanje zarada

Sindikat saglasan da se predlog pošalje Ministarstvu finansija samo u slučaju mogućnosti linearnog povećanja zarada svih zaposlenih u kulturi

Članovi Odbora za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, a koji su predstavnici Vlade Crne Gore zaposleni u Ministartsvu kulture i medija, na današnjoj sjednici podržali su zahtjev umjetničke grupe poslova za povećanje koeficijenata.

Predstavnici Sindikata kulture Crne Gore glasali su protiv predloga članova Odbora ispred Vlade, odnosno MKM, da se ovaj zahtjev uputi Ministarstvu finansija, radi razmatranja predmetnog pitanja u odnosu na utvrđivanje povećanja visine koeficijenata, ali imaju pozitivan stav ukoliko se isti može uputiti za linearno povećanje svih zaposlenih u kulturi.

S obzirom na to da ovaj predlog nije dobio potrebnu većinu, pregovori moraju biti nastavljeni.

Sjednici Odbora prisustvovali su svi članovi, i to tri predstavnika MKM i tri predstavnika Sindikata kulture Crne Gore.

MKM izražava žaljenje što sjednica Odbora nije rezultirala rješavanjem predmetnog pitanja.

Ministarstvo kulture i medija je predstavnicima umjetničkog sektora, tokom prethodnih sastanaka koje sa predstvanicima umjetničke grupe, kao prvi korak u postizanju kompromisa, preporučilo da svoje zahtjeve dostave Odboru.

Napominjeno da su predstavnici sindikata ustanova Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) i Nikšićkog pozorišta, koji su bili dio Radne grupe za izradu novog GKU bili saglasni oko njegovog teksta.

Članovi Odbora iz MKM istakli su da podržavaju zahtjev za povećanjem i pojasnili da je potrebno da Odbor uputi zahtjev Ministarstvu kulture i medija kako bi se u saradnji sa Ministarstvom finansija definisala visina eventualnog uvećanja, budući da izmjenama GKU koji je stupio na snagu, nije doslo do linearnog uvećanja zarada, već do ukupnog uvećanja koje je iznosilo 25 odsto.

Kako su pojasnili, predlog predstavnika Vlade bio je da se u konsultaciji sa Ministarstvom finansija razmotri mogućnost eventualnog uvećanja, a sve u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, te da bi Odbor nakon prednje sprovedenih konsultacija donio odluku po predmetnom pitanju.

Ministarstvo kulture i medija dužno je da informiše javnost da je Sindikat kulture Crne Gore dan prije sjednice Odbora razriješio Boža Marinovića, predstavnika CNP u Odboru i na njegovo mjesto imenovao Željka Miloševića, kao predstavnika sindikata Kraljevskog pozorišta "Zetski dom".

U želji da se što hitnije pronađe kompromisno rješenje, uputićemo poziv direktorima Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Crnogorskog narodnog pozorišta i Muzičkog centra, predstavnicima Glavnog grada i Opštine Nikšić, Sindikata kulture i nezadovoljnih umjetnika za održavanje sastanka na kojem bi se nastavili razgovori u cilju rješavanja predmetnog pitanja i dodatno razmotrila potencijalna rješenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 08:58