Muzej prekinutih veza / - MSUCG
29/01/2024 u 12:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Muzej prekinutih veza stiže u Podgoricu

Na izložbi će biti prikazano preko sedamdeset eksponata, koje čine predmeti prikupljeni donacijom od strane crnogorske publike i oni koji se nalaze u kolekciji Muzeja prekinutih veza

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Muzejom prekinutih veza iz Zagreba, realizuje izložbu “Muzej prekinutih veza” u Dvorcu Petrovića u Podgorici, a svečano otvaranje izložbe planirano je za sjutra u 19 časova.

Na otvaranju će govoriti kustoskinja izložbe Anja Marković i osnivačica Muzeja prekinutih veza Olinka Vištica.

- Sjećate li se svojih prvih kolekcionarskih dana? Sakupljanja sličica, salveta, markica? Sjećate li se koliko vam je to bilo važno? Popuniti cijeli album, imati one najrjeđe ali najvrednije? Šta danas sakupljate? Vjerujem, mnogi će pomisliti ‒ ništa, ali je baš to istina. Možda su danas samo te kolekcije postale kompleksnije, raznovrsnije, značajnije. Sakupljački proces zapravo nikada ne prestaje tokom ljudskog života, samo se mijenjaju želje i predmeti za kojima žudimo, zapisala je Marković u tekstu kataloga koji prati izložbu.

Muzej prekinutih veza baštini predmete i priče naših ličnih istorija, ali i emocija, te sa pravom možemo reći da on čuva i njeguje emocionalnu baštinu nas kao pojedinaca ali i kao kolektiva.

Marković ističe i da je Muzej prekinutih veza izuzetno i višestruko značajan. Prije svega kao ličan, potom kao kolektivan, a na kraju i kao globalan. 

- Ipak se pokazalo da naša potreba da govorimo i čuvamo jeste univerzalna i ujedinjujuća, uprkos svim razlikama koje kao individue nosimo. U tome leži uspjeh ovog muzeja, koji je za svega 17 godina obišao cijeli svijet i osvojio brojna muzeološka priznanja, egzistirajući na dva kontinenta i dotičući mnoge na način koji nauka vrlo često previdi ‒ na onom najvažnijem, ljudskom nivou, navela je Marković, navodi se u saopštenju Muzeja savremene umjetnosti.

Muzej prekinutih veza originalni je umjetnički projekat koji su 2006. godine osmislili Olinka Vištica i Dražen Grubišić. Muzej je od tada “poveo” hiljade ljudi na putovanje oko svijeta, istražujući poimanje baštine. Prva stalna lokacija utemeljena je u Zagrebu. Muzej je 2010. godine osvojio Nagradu EMYA Kenneth Hudson za najinovativniji muzejski projekat u Evropi.

Na izložbi će biti prikazano preko sedamdeset eksponata, koje čine predmeti prikupljeni donacijom od strane crnogorske publike i oni koji se nalaze u kolekciji Muzeja prekinutih veza.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:13