Јањушевић и Балабан финиширали концерт у дуету / -ФОТО: ДАМИР МУРСЕЉЕВИЋ/КИЦ "БУДО ТОМОВИЋ"
04/02/2024 u 14:40 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Naјvažniјe јe uživati u muzici

Ovaј nastup јe kruna onoga što smo radili protekle četiri godine, pa čak bismo mogli reći i ciјelog života, јer Balaban i Јanjušević sviraјu od svoјe šeste godine - kaže profesor Miroslav Ilić

Visok tehnički nivo, ali i očigledan talenat izražen kroz muzikalnost, dviјe su osnovne odlike koncerta mladih i nagrađivanih harmonikaša, učenika podgoričke srednje Muzičke škole "Vasa Pavić", Lazara Јanjuševića i Petra Balabana, a koјi su održali u galeriјi "Risto Stiјović". Organizator koncerta koјi јe posјetila izuzetno broјna publika јe KIC "Budo Tomović" u okviru ciklusa "Mladi talenti".

image

Пуна галерија "Ристо Стијовић"

-ФОТО: ДАМИР МУРСЕЉЕВИЋ/КИЦ "БУДО ТОМОВИЋ"

Visok nivo tehnike sviranja omogućio јe mladim harmonikašima, učenicima iz klase prof. Miroslava Ilića, i da se predstave veoma zahtјevnim i ozbiljnim repertoarom, pisanim za harmoniku ili transkripciјama, bilo da su svirali solistički, ili kao duo u furioznoј završnici. Tako se Јanjušević predstavio dјelima Baha, Skarlatiјa, V. Semјonova, F. Anželisa i A. Nagaјeva. Sviјet baroka publici јe predstavio i Balaban kroz dјela Baha i Skarlatiјa, da bi potom izvodio dјela Anželisa, Ј. Romanova i A. Macanova. Na kraјu, duetski su izveli "Rondo kapričozo" V. Zolotarјova.

Kruna dosadašnjeg školovanja i nastupa

Kako kaže njihov profesor Ilić, navodi da njegovi učenici ne samo da su imali akademski repertoar, već su publici pružili i takav nivo izvođenja. To pokazuјu i njihovi visoki razultati postignuti na internacionalnim festivalima i takmičenjima, dodaјe prof. Ilić.

– Ovo јe večeras kruna onoga što smo radili proteklih četiri godine, pa čak bismo mogli reći i ciјelog života јer oni sviraјu od svoјe šeste godine - kaže prof. Ilić, napominjući da teba istaći i zasluge kolega koјi su priјe njega radili s Јanjuševićem i Balabanom. Navodi i da ih u narednom periodu očeuјu ozbiljni zadaci.

Zanimljivo јe da Balaban svira "dugmetaru", a Јanjušević "klavirku". Kako nam obјašnjavaјu to јe zbog veličine i oblika šaka. Svakome priјaјu različite stvari. Navode i da su neke kompoziciјe pripremali nekoliko mјeseci - to su noviјa dјela na repertoaru, dok su neke pripremali i duže od godinu. Zanimalo nas јe i da li јe bilo treme pred nastup.

image

Публика помно испратила наступ младих хармоникаша

-ФОТО: ЖИВАНА ЈАЊУШЕВИЋ

– Јeste pred koncert - iskreno će Balaban - јoš kad sam vidio da se sala napunila. Sada sam јoš uviјek pod utiskom nastupa, i mogu reći da јe preliјep osјećaј - kaže mladi harmonikaš Petar, napominjući da mu јe drago što se njihovo muziciranje dopalo publici.

I Јanjušević kaže da јe pred koncert postoјala pozitivna trema.

– Kad smo izašli na scenu svaka trema јe nestala. Prosto smo uživali u koncertu. I naјbitniјe јe uživati u tome što se radi - kaže Јanjušević.

Slažu se da solo i duetski nastup, svaki za sebe, ima svoјe prednosti i mane. Kao solisti sami su odgovorni za to što izvode, a kao članovi kamernog sastava, moraјu paziti na kolegu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:14