Neki od učesnika n aučnog skupa danas u podgoričkoj NB ”Radosav Ljumović” / -FOTO: ŽIVANA JANJUŠEVIĆ
11/11/2023 u 14:27 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njegoš je tačka saglasja u Crnoj Gori

Problem Crne Gore posljednjih 30 godina je u osnovi što je u jednom narodu bio onemogućen razgovor - kazao je Mićović

„Njegoš i crnogorske podjele” naziv je okruglog stola koji se održava danas u podgoričkoj Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović”, a u sklopu manifestacije „Njegoševi dani”, koja se ove godine održava 13. put zaredom. Manifestacije je počela juče na Cetinju, a završava se sjutra u Nikšiću svečanom akademijom.

Okrugli sto otvorila je Jelena Borović Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada, navodeći da joj se čini da je Njegoševa misao danas aktuelnija no ikad s obzriom na podjele i sukobe, koji nisu samo naši, već globalno aktualni.

image

Jelena Borovinić Bojović otvorila naučni skup

-FOTO: ŽIVANA JANJUŠEVIĆ

– Notorna je istina, nažalost, da nema puno važnih pitanja oko kojih su građani naše države bili složni posljednjih decenija. Ali, kada je riječ o čovjeku oko kojeg smo se danas okupili, postoji gotovo neupitna saglasnost, čak i kod malobrojnih koji traže razlog da osporavaju njegovo djelo, da je to najveći um s naših prostora - kaže Borovinić Bojović, dodajući „njegova ličnost je u tom smislu naša tačka saglasja”.

image

Prof. dr Radmilo Marojević jedan od učesnika skupa

-FOTO: ŽIVANA JANJUŠEVIĆ

Učesnici okruglog stola

Tokom prve sesije govorio je i prof. dr Budimir Aleksić koji je naveo da su identitetske podjele u Crnoj Gori programirane, ideološke prirode. Dr Radoje Femić istakao je da se Njegoš i njegovo djelo često zloupotrebljavaju u dnevnopolitičke svrhe, no, da se u politici ne može naći rješenje problema, već se to može samo u polju duha, polju kulture. Po ocjeni dr Darka Đoga, važno je da Njegoševska paradigma odnosa prema otadžbini bude živa i prisutna.

Prof. dr Radmilo Marojević ovom prilikom usredsredio se na izlaganje u kojem je pokazao da u Njegoševim djelima nema negacije islama, suprotno nekim tumačenjima i interpretacijama.

Srećko Crnogorac navodi da naša unutrašnja sporenja i podjele u Crnoj Gori, nijesu ni po čemu izuzetni. Odnosno, kako je rekao, politika često određuje kulturološka, lingvistička, pa time često utiče i na identitetska određenja. Navodi i da ako se u Crnoj Gori pristane na podjelu, na postojanje dva pola, to znači unaprijed izgubljenu bitku, ističući da se nada da do toga na kraju neće doći.
Govornici druge sesije su Vladimir Palibrk, Milorad Durutović, Radomir Uljarević, Višnja Kosović, Veselin Matović, Budimir Dubak i Ljubica Rajkić iz Rumunije. Nakon njihovih izlaganja predviđena je diskusija.

Književnik Milutin Mićović kazao je da nas Njegoš istinski smisleno okuplja, jer, on je, dodaje, svojim djelom nadrastao nas i svoje i naše vrijeme. Pitanje o crnogorskim podjelama, i može li se Njegoš (po)dijeliti, često zavisi od ideoloških interpretacija, čak i državotvornih, navodi Mićović, dodajući da je Crna Gora zemlja ekplozivnih suprotnosti. Njegoš je te suprotnosti sažeo i formulisao, pitajući možemo li kao pojedinci i narod opstati u svom istinskom duhovnom nasljeđu izraženom na srpskom jeziku, kazao je Mićović.

image

Milica Bakrač i  Milutin Mićović uveli prisutne u okrugli sto i moderirali događaj

-FOTO: ŽIVANA JANJUŠEVIĆ

– Problem Crne Gore posljednjih 30 godina je u osnovi što je u jednom narodu bio onemogućen razgovor, pa je taj institucionalni nerazgovor i podjela, stvarala takve projekte i ambicije, koje su pokušale da narod prevlaste, i preokrenu, i otmu i odvoje od sopstvenog korijenja - kazao je Mićović između ostalog, dodajući da je Njegoš uvijek prisutan u našem kulturnom kodu. „Ovaj okrugli sto ima i ambiciju da pozove polemičnu Crnu Goru na istinski razgovor. Nije srpstvo ni crnogorstvo samo sebi cilj, niti je srpska Crna Gora stvarana radi nekog srbovanja, niti je Njegoš pisao radi srbovanja, nego je pisao da utemelji čovjeka, ne samo u nasljeđu, već višoj istini”, navodi Mićović.

Sva izlaganja biće publikovana u zborniku koji će izaći uz 14. „Dane Njegoševe”.

Organizatori manifestacije su Književno društvo „Njegoš”, JU „Zahumlje” i nevladino udruženje Srpski pokret „Njegoš”.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:25