Ploča vraćena Narodnom muzeju / -foto: Narodni muzej CG
09/02/2023 u 13:37 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ploča o izgradnji reljefa Crne Gore vraćena Narodnom muzeju

Ploča obilježava vrijeme gradnje i učesnike u izradi reljefa

Centar za konzervaciju i arheologiju predao je Narodnom muzeju Crne Gore bronzanu ploču koja se nekada nalazila na objektu "Reljef Crne Gore." Ploča obilježava vrijeme gradnje i učesnike u izradi reljefa i na njoj se, pored austro-ugarskih oficira koji su učestvovali u projektu, nalazi i ime vajara Marka Brežanina kao koautora.

Ploču je cetinjski arhitekta Dragoslav - Caro Mijušković predao tadašnjem Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Cetinje na dalje čuvanje i konzervatorski tretman. Mijušković je autor koncepta reljefa, kao posebne muzeološke jedinice i autor objekta koji danas štiti Reljef.

Reljefna karta Crne Gore, u razmjeri 1:10.000, nastala 1917. godine u periodu austro-ugarske okupacije Crne Gore, nalazi se u dvorištu Biljarde. Kao istorijski objekat ima značajnu kulturnu i umjetničkuvrijednost i predstavlja uspješno kartografsko djelo. Pored ostalog, na karti se nalaze i djelovi Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije i Srbije. Napravljena je od betona na kamenoj površini na osnovu austrijskih preciznih topografskih mapa i jedinstven je spomenik kulture ove vrste.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 22:35