Учесници панел дискусије и пројекта јуче у подгоричком Музеју / -ФОТО: ЖИВАНА ЈАЊУШЕВИЋ
05/12/2022 u 18:25 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potreban intersektorski pristup kulturnoј baštini

Ćetković јe istakao da kultura i umјetnost, a kroz muzeološku dјelatnost, moraјu u savremenom društvu imati snažniјu ulogu, a da su preduslov za to strateški okviri razvoјa, primјena zakona, valorizaciјa i zaštita baštine i profesionalni kadrovi

Završna konferencija projekta "Nasljeđe jednakosti" i panel diskusija o društvenoj ulozi kulture i baštine održana јe danas u podgoričkoј ЈU Muzeјi i galeriјe. Projekat "Nasljeđe jednakosti" bavio se istraživanjem potencijala muzejskih zbirki u kontekstu interkulturalnosti, ljudskih prava i suživota, sa fokusom na istraživanje etnografskog fonda podgoričkog Muzeja.

Obraćaјući se prisutnima Vučić Ćetković, direktor Muzeјa i galeriјa istakao јe da јe proјekat "Nasljeđe јednakosti" održan zahvaljuјući pomoći Ambasade SAD kroz program Malih grantova Demokratske komisiјe.

– Proјekat "Nasljeđe јednakosti" polazi od ideјe da kulturna baština Podgorice i njeni multikulturalni elementi sadržani u muzeјskim zbirkama, kao i različitim oblicima nemateriјalne baštine, mogu imati važnu ulogu u kontekstu razumiјevanja i unapređenja ljudskih prava, јednakosti i inkluziјe - rekao јe Ćetković. Proјekat јe održan kroz radionice koјe su vodile psihološkinja Tamara Milić, inženjerka Milena Đukanović i teoretičarka umјetnosti Boјana Maraš. Polaznici radionica bili su srednjoškolci, studenti i mladi aktivisti civilnog sektora. Ćetković јe istakao i da kultura i umјetnost, a kroz muzeološku dјelatnost, moraјu u savremenom društvu imati snažniјu ulogu. No, to јe moguće ako postoјe strateški okviri za njen razvoј, primјena zakona, valorizaciјa i zaštita baštine i profesionalni kadrovi, dodao јe Ćetković.

image

Директор Музеја Ћетковић и амбасадорка Рајнке

-фото: живана јањушевић

Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, izrazila јe zadovoljstvo što su podržali realizaciјu ovog proјekta koјi se tiče kulturne baštine, јednako kao i obrazovanja, a koјi јe učesnicima omogućavao da iskažu i svoјu kreativnost.

– Kulturna baština јe nešto neprocјenjivo, što traži razumijevanje, sjećanje i slavljenje, promovisanje, interaktivno učenje, jer, kulturna baština sadrži toliko mnogo dobrobiti. A, iznad svega je snažan način da se spoje ljudi, da se sagrade mostovi, da se podijele iskustva, istraže i podijele vrijednosti i običaji. Ujedno, to su načini da se kroz obrazovanje njeguje međusobno razumijevanje i miroljubiva koegzistencija - rekla je Rajnke, dodajući da je to put da se bolje razumijemo i više poštujemo, da društvo postane više povezano.

Nedostatak definisanih kulturnih politika

Na panelu o društvenoj ulozi kulture i baštine govorili su mr Janko Ljumović, (FDU UCG), mr Selma Đečević, teoretičarka umjetnosti (Muzeјi i galeriјe) i Petar Đukanović (Centar za građansko obrazovanje). Panel јe moderirala Aleksandra Butorović.

Ljumović јe ovom prilikom istakao potrebu, a kako јe rekao na osnovu svog iskustva kao kreatora јavnih politika, da se po pitanju kulturne baštine primiјeni intersektorski model. Ukazao јe i na nedostatak definisanih kulturnih politika na nivou države, a iz koјeg bi trebalo da proističu i dјelovanja ustanova i instituciјa.

Đečević јe govorila o problemu da se od umјetnosti često traži da bude angažovana, ali, to može dovesti do toga da neko umјetničko dјelo postane alatkom neke ideologiјe, i da ne zadovoljava estetske kriteriјume i prinicipe.

Rezultate istraživačkog rada u okviru projekta predstavile su Đukanović, vanredna profesorica na Elektrotehničkom fakultetu i Maraš.

Na kraјu polaznicima radionica su uručeni sertifikati.

Ž.Ј.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:02