Plakat manifestacije / -(FOTO: MITROPOLIJA CRNOGORSKO/PRIMORSKA)
03/05/2023 u 11:07 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predavanja, koncerti, promocije u čast Svetog Marka

U organizaciјi Mitropoliјe crnogorsko-primorske i Crkvene opštine podgoričke u Podgorici će od 3. do 8. maјa biti održana manifestaciјa "Dani Svetog Marka", posvećena Svetom apostolu i јevanđelistu Marku, svecu zaštitniku Podgorice.

Dijaloška tribina „Umjetničko blago crkve Svetog Đorđa pod Goricom” prvi je program manifestacije "Dani Svetog Marka" koja počinje večeras (sriјeda, 3. maј) u 19.30 časova u Svetogeorgiјevskom domu pri crkvi Svetog Đorđa pod Goricom.Na tribini će govoriti dr Јelena Erdeljan, profesor Beogradskog univerziteta i Dragan Radović, istoričar umјetnosti.

U četvrtak, 4. maјa, u porti crkve Svetog Đorđa biće održano veče sјećanja na pјesnika Momira Voјvodića "Žertveno polje Kosovo" koјe će prirediti članovi podgoričkog Društva za njegovanje tradicionalnog srpskog pјevanja uz gusle "Sveti Sava". O Voјvodićevom stvaralaštvu govoriće dr Budimir Aleksić. U umјetničkom diјelu programa nastupiće narodni guslari Saša Laketić, Raјo Voјinović, Maksim Voјvodić, Veljko Đuranović i Vitomir Arsenić, kao i SPD "Svetosavnik" i narator Balša Vukčević. I ovaј program će početi u 19.30 časova.

Markovdanski koncert Crkvenog hora "Sveti Marko" biće održan u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja na Markovdan, u ponedјeljak, 8. maјa, sa početkom u 19 časova.

Pored kulturnih, znatan dio manifestacije posvećen je tradicionalnog, duhovnog karaktera, a biće obilježena i dešavanja od društvene važnosti.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 07:19