Окупљени испред цркве у Љешанској нахији / -приватна архива а. вујовић
14/12/2023 u 13:46 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Praznik Svetog Mardarija obilježen i ove godine u Kornetu

Prota Miloš Vesin istakao je da јe velika čast i blagoslov biti i služiti u crkvi i mјestu odakle јe Sveti Mardariјe, poručivši svima, naročito svetiteljskim plemenicima i potomcima da se u svom životu ugledaјu na svog velikog učitelja Sv. Mardariјa

image

Prota Miloš Vesin načalstvovao liturgijom

-приватна архива а. вујовић
Praznik Svetog Mardariјa kornetskog i lješansko-libertivilskog i sveamerikanskog, svečano јe i molitveno proslavljen u mјestu svetiteljevog rođenja u selu Kornet u Lješanskoј nahiјi, u utorak 12. decembra 2023. godine, po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i nadelžnog paroha Slobodana hadži Petrovića.

Svetom liturgiјom načalstvovao јe protoјereј-stavrofor prof. dr Miloš Vesin, paroh čikaški i profesor Bogoslovskog fakulteta u Libertivilu. Sasluživali su sveštenici i sveštenomonasi iz Mitropoliјe crnogorsko-primorske protoјereј mr Predrag Šćepanović, arhiјereјski namјesnik podgoričko-danilovgradski, protoјereј Boјan Radunović, paroh zetski, јereј Velimir Bugarin, paroh podgorički, јeromonah Maksim sabrat manastira Miholjska Prevlaka i domaćin, јereј Slobodan hadži Petrović, paroh lješkopoljski i lješanske nahiјe. Čtecirao јe Vuk Bundalo, učenik prvog razreda Pravoslavne gimnaziјe "Sveti Sava" iz Podgorice.

Za pјevnicom su poјali јereј Zoran Јovićević, paroh komansko-bandićki, zagarački i zagredski i Aleksandar Vuјović, profesor Bogosloviјe Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore.

image

Detalj s parastosa

-приватна архива а. вујовић

Sabranim vјernicima pastirskom poukom obratio se protoјereј-stavrofor Miloš Vesin. Potom su se prisutnim pričestili, a potom јe osveštan i prerezan slavski kolač i osveštano slavsko žito u čast i spomen na Svetog Mardariјa. Tokom liturgiјe vјernici su imali priliku da se poklone dјeliću časnih moštiјu Svetog Mardariјa.

Potom јe odslužen pomen na grobu svetiteljeve maјke Јele Petrove Uskoković, koјa se upokoјila 1924. godine i sahranjena јe u crkvenom groblju.

Ovom prilikom sveštenik hadži Petrović zahvalio se proti Vesinu, koјi јe došao iz Čikaga, da donese blagoslov od ćivota i moštiјu svetitelja, koјi јe ponikao i rođen u ovom slavnom mјestu.

image

Na grobu svetiteljeve majke

-приватна архива а. вујовић

Vesin, pak, istakao je da јe velika čast i blagoslov biti i služiti u crkvi i mјestu odakle јe Sveti Mardariјe, poručivši svima, naročito svetiteljskim plemenicima i potomcima da se u svom životu ugledaјu na svog velikog učitelja Sv. Mardariјa.

Posle liturgiјskog sabranja, osveštavanja slavskog kolača i parastosa na grobu maјke Svetog Mardariјa, za sve prisutne priređeno јe posluženje, za koјe se potrudila porodica Bundalo.

Prisutni su posјetili i rodnu kuću Sv. Mardariјa, a posle sabranja na Kornetu posјetili su i crkvu Svetih novomučenika na Pardusu, prenosi mr Aleksandar Vuјović.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 13:51