Zenović, Milenković i Ponjavić / - FOTO: BUDVA EVROPSKA PRESTONICA KULTURE
09/06/2023 u 13:59 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavljen novi koncept projekta "Budva Evropska prijestonica kulture"

Vrh: Put heroja” slogan je kojim Budva ide ka značajnom evropskom priznanju

Finalna prezentacija unaprijeđenog umjetničko-programskog koncepta sa razvijenim vizuelnim identitetom projekta "Budva 2028 - Evropska prijestonica kulture, grad kandidat" održana je sinoć u Budvi na gradskoj Citadeli.

Riječ je o renomiranom događaju koji je organizovala Opština Budva u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Budva i Savjetom za kulturu Opštine Budva.

Predsjednik Skupštine Opštine Budva Nikola Jovanović i istakao da su benefiti ovog programa višestruki, i da je namjera lokalne uprave i Opštine Budva jda kulturu stavi u središte razvoja i daljeg strateškog planiranja, ne samo turizma, nego infrastrukturnog, planskog i svakog drugog razvoja,.

– Smatramo da Budva kao antički grad koji je star preko 2,5 milenijuma sada treba da doživi svoju novu eru, da postane središte kulture0 poručio je on.

U ovom projektu Budva učestvuje zajedno sa Kotorom, Tivtom i Herceg Novim, a pred kandidatima je završna faza aplikacije. Panel od 10 eksperata Evropske komisije će 19. septembra odlučivati da li će ovu prestižnu titulu 2028. nositi Budva ili protivkandidat Skoplje. 

– Mi smo optimisti da će Budva 2028. postati Evropska prijestonica kulture. Vjerujem da će panel eksperata odlučiti u tom pravcu i sa nestrpljenjem očekujemo odluku koja će uslijediti krajem seprembra ove godine – istakao je predsjednik SO Budva.

Nadu da će Budva ostvariti ovaj veliki uspjeh izrazio je i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović. 

– Budva ima veliku podršku Vlade i spremni smo da uradimo sve što je potrebno da Budva dobije ovu značajnu titulu – rekao je on. 

image

Sa prezentacije

- FOTO: BUDVA EVROPSKA PRESTONICA KULTURE

Tokom sinoć održane prezentacija predstavljen je nacrt programske knjige i unapređeni vizuelni identitet projekta, te je otriven novi slogan “Vrh: Put heroja” kojim Budva kao grad heroj gradi put do značajnog evropskog priznanja. 

Predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva Predrag Zenović je poručio da je najveća dobrobit ovog projekta "promjena svijesti nas građana o svom gradu".

– Puno toga se može dobiti u samom procesu, novčana i logistička podrška Evropske unije kroz projekte koji su namijenjeni kulturi. Ukoliko organizujemo sve o čemu smo govorili u infrastrukturnom i programskom smislu, mislim da će Budva 2028, 2029. godine i na dalje izgledati potpuno drugačije. Biće to isti grad, ali će u svoje temelje staviti kulturu, imaće aktivan kulturni život tokom cijele godine, biće grad koji živi tokom cijele godine i u kojem mladi stvaraju – naveo je on.

Umjetnička direktorica projekta “Budva – Boka 2028” Monika Ponjavić je kazala da Budva već ima koristi od same izrade projekta.

– Čak i bez titule, prateći Strategiju razvoja kulture Budve, na kojoj opštinski tim intenzivno radi, možemo da pratimo razvoj koji smo zamislili, jer je aplikacija sa kojom razvijamo umjetnički program usko vezana sa Strategijom razvoja kulture grada. Druga je da se više ulaže u kapacitete u smislu umjetnika, kulturnih radnika, ljudskih kapaciteta, ali i infrastrukturnih kapaciteta koji mogu da podrže tu priču. – napomenula je ona.

Programski direktor “Budva - Boka 2028” Nemanja Milenković je kazao da je Evropska prijestonica kulture je prestižan projekat na koji je ponosna i sama EU, zato što kulturu jednog grada stavlja u središte ukupnog razvoja.

– Ogroman uspjeh Budve je što je ušla u finale. Sa ovakvim konceptom smo uspjeli da napravimo kombinaciju snažne želje i posvećenosti lokalnih aktera,. Sada razrađujemo i unaprjeđujemo koncept da bismo konačno 20. septembra saznali da li smo uspjeli da postanemo Evropska prijestonica kulture za 2028. godinu – poručio je on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:50