Томислав Петернек / -ДМ
24/03/2024 u 20:55 h
Ž. JanjuševićŽ. Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo čuveni fotograf Tomislav Peternek (1933 - 2024)

Smatrao јe da јe fotografiјa uspјela ako može da se čita kao tekst. "Ako nema šta da se pročita na njoj – ona ne vriјedi", govorio je Tomislav Peternek

Čuveni јugoslovenski i srpski fotograf Tomislav Peternek preminuo je danas, 24. marta, u 91. godini u Beogradu, prenosi N1. Bio je nosilac najvećih zvanja u profesiji i dobitnik više domaćih i međunarodnih nagrada, a njegove fotografije objavljivane su u najznačajnijim svјetskim listovima. Bio je član ULUPUDSA-a, i Udruženja novinara Jugoslavije i Srbije.

Tomislav Peternek rođen je 22. maja 1933. godine u Vinkovcima, a fotografijom se bavio od 1954. godine. Novinskom fotografijom počeo je da se bavi u kragujevačkoj "Svetlosti", a ubrzo prelazi u Beograd i rad nastavlja u tadašnjim velikim novinama i časopisima. Peternek je radio i za mnoge svјetske medije.

Foto-aparatom je zabilježio najznačajnije domaće i međunarodne događaje, ratne sukobe, demonstracije u bivšoј Јugoslaviјi. Isticao je da mu je NATO bombardovanje posebno teško palo.

– Ne postoji nijedna moja izložba na kojoj bar pet fotografija ne bude bombardovanje. Ja im to oprostiti neću nikada, neka im oprašta ko god hoće - isticao je Peternek.

Bavio se i primiјenjenom, reklamnom, modnom i podvodnom fotografijom. Govorio je da je svoj život podredio fotografiji.

Za "Dan" je 2018. godine uz svoјu samostalnu izložbu "Crveni Univerzitet "Karl Marks" – pola veka zauvek", Tomislav Peternek rekao da otkako јe postao novinski fotograf, više se nikad niјe odvajao od foto-aparata, jer se nikada ne zna kada će se desiti prava fotografija.

– Ja sam uvijek gledao da budem odvojen od grupe fotografa da bih na svojoj slici imao aktera i pozadi fotografe, jer šta će mi akter i goli zid - govorio јe Peternek.

Smatrao јe da јe fotografiјa uspјela ako može da se čita kao tekst. "Ako nema šta da se pročita na njoj – ona ne vriјedi", govorio je Peternek. Pritom, smatrao јe da fotografiјa mora preniјeti istinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:41