MARKO LUKOVAC / -foto: IVAN PETROVIC-IPE
24/12/2023 u 13:21 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo slikar Marko Lukovac

Likovni umјetnik, slikar mr Marko Lukovac preminuo јe јuče (23. decembra) rano uјutro u Podgorici u 43. godini, a sahranjen će biti sjutra, 25. decembra, u Podgorici

Marko Lukovac, rođen je 1981. godine u Podgorici. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Branislava Sekulića. Magistrirao je na istom odsjeku, kod profesora Ratka Odalovića. Lukovac јe bio učesnik brojnih kolektivnih izložbi i likovnih kolonija, a održao јe i niz zapaženih samostalnih predstavljanja. Lukovac јe bio član Udruženja likovnih umjetnika od 2006. godine, a radio јe kao kustos u Muzeјima i galeriјama Podgorice. Pored slikarstva bavio se i andergraund stripom. Manje јe poznato da se bavio i restauraciјom umјetničkih slika, ali i da јe bio rok muzičar.

image

MARKO LUKOVAC

-foto: IVAN PETROVIC-IPE

Kako јe zapisala istoričarka umјetnosti Ljiljana Karadžić u Leksikonu likovne umjetnosti Crne Gore, Lukovac јe u postmodernističkom duhu ukrštao јe uticaje njemačkog ekspresionizma, fovizma, art bruta, vizantijske umjetnosti, ali i fenomena andergraunda i supkulture.

– Snažnim, sirovim koloritom, lakonskim crtežom naglašenih kontura i apsurdnim, crnohumornim narativom na slikama, na površinu izvlači potisnutu nutrinu čovjeka, oslobađajući ga konvencionalnog, društveno poželjnog ponašanja i afirmiše ideju povratka prvobitnom, primitivnom, spontanom i nagonskom - zapisala јe Karadžić.

Bio јe protiv idolopoklonstva

– Me­ni je bit­no da imam svo­ju slo­bo­du. Od ži­vo­ta ne tra­žim pu­no, ne­mam ne­kih ve­li­kih za­htje­va, pro­htje­va, ne in­te­re­su­ju me he­li­kop­te­ri, avi­o­ni itd, pre­ma to­me, sa­mo da bih uslov­no re­če­no ži­vio nor­mal­no, jed­no­stav­no se igram. Igram se, ali ne kao di­je­te, jer je di­je­te na­iv­no, ali, ja vi­še ni­sam na­i­van. Gle­dam dje­cu kad cr­ta­ju to je pra­va igra, to je pra­va umjet­nost, jer ona ne raz­mi­šlja­ju. A, pra­vi­la igre se dr­žim sa­mo do od­re­đe­nog mo­men­ta, dok ra­dim ne­ku od­re­đe­nu sli­ku na ko­joj se igram, i na­kon to­ga pot­pu­no ras­kr­stim sa svim tim pra­vi­li­ma i kre­ćem u ne­što dru­go. Ja i se­be ne šte­dim, i sam sa so­bom se igram. Jer, ne že­lim da se kla­njam ono­me što ra­dim, jer bi to on­da bi­lo sa­molju­blje i ido­lo­po­klon­stvo - isticao јe Lukovac

A, ono po čemu će Lukovac sigurno ostati zapamćen јe njegov interesantan pristup stvarnosti i slikarstvu, često na granici sa fanatastičnim, i uviјek s kritičkim pogledom, satiričnim i humorističnim, no, na kraјu dobronamјernim.

image
-foto: IVAN PETROVIC-IPE

"Je­dan sta­ri maj­stor do­bro je re­kao da ate­lje čo­vjek no­si u gla­vi, a ne u zi­do­vi­ma, i ta­ko i je­ste", rekao јe Lukovac u јednom intervјuu za "Dan". "Kre­ćem od cr­ne pa idem ka svje­tlo­sti. Ne idem zbi­je­nom gra­da­ci­jom, ne­go kon­tra, što je mno­go te­že", pričao јe Lukovac o postupku rada na ciklusu "Markovi konaci", ne dozvoljavaјući da ga se okarakteriše kao neko ko niјe optimista.– Ka­kav bih ja to bio sli­kar ako bih lju­di­ma pred­sta­vljao cr­ne sli­ke, iako ima i ta­kvih. Te­ško je to re­ći, ali, ja sam u stva­ri sli­kar svje­tlo­sti, ni­sam sli­kar ta­me. Ta­mu ko­ri­stim sa­mo da bih iz nje iz­vu­kao svje­tlost. Ta­ma je mo­je po­la­zi­šte, ni­je krajnjji cilj, kao što je to ne­ki­ma u ži­vo­tu. Me­ni je kraj­nji cilj u ži­vo­tu svje­tlost, a ja ne mo­gu da iz­u­mim svje­tlo. Za­to ja sli­ke do­vo­dim do te svje­tlo­sti. Ni­šta fi­zič­ki vi­ljji­vo i opi­plji­vo, ma­te­ri­jal­no, me­ne ne in­te­re­su­je. Za­ni­ma me neo­pi­plji­vo, ne­vi­dlji­vo, ne­što du­hov­no - govorio јe Marko Lukovac.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:58