/ - FOTO: DAN
12/05/2023 u 15:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Promocija knjige "Komentar zakona o Ustavnom sudu Crne Gore"

Kao što su autori istakli u prvom dijelu svog predgovora pravna nauka i struka ne posvećuju dovoljnu pažnju pisanju komentara zakona

U prostorijama Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” juče je održana promocija knjige “Komentar zakona o Ustavnom sudu Crne Gore”, autora Mladena Vukčevića i Snežane Armenko.

Pred punom salom o važnosti objavljene publikacije govorili su: Danijela Pavićević - direktorica i glavna i odgovorna urednica JU Službeni list Crne Gore; prof. dr Ivana Jelić - sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu; Valentina Pavličić - zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu; Snežana Armenko - autorka knjige, sudija Ustavnog suda Crne Gore i prof. dr Mladen Vukčević autor knjige, profesor i bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore. 

Kao što su autori istakli u prvom dijelu svog predgovora pravna nauka i struka ne posvećuju dovoljnu pažnju pisanju komentara zakona.

- Rijetki su pravni poslenici koji pristupaju tom vidu pravnog stvaralaštva, posebno korisnom za one koji neposredno primjenjuju pravo.Ovo je naročito važno u vrijeme kada u pravnom životu bilježimo brojne uticaje iz uporednog prava, kao i onoga koje stvaraju međunarodne sudske institucije. To se odnosi i na slučajeve kada se zakonom uređuje nova materija, ali i onda kada se postojeća uređuje na nov način. U oba slučaja potrebna su dodatna tumačenja, razjašnjenja pojedinih odredbi i pravnih instituta (ranijih ili novih) u kojima one smisaono egzistiraju-poručeno je sa promocije.

Komentari su,  bez obzira na sadržajni i pravno tehnički kvalitet akata koji se komentarišu, prikladna pravnička štiva kojima se dodatno i detaljnije objašnjava smisao i cilj njihovih odredbi pojedinačno i u cijelini.

-U komentarima se ukazuje i na dileme, nejasnoće, protivrječnosti i potencijalne kolizije pravnih normi, uključujući i način na koji se one mogu otklanjati. Naravno pritom moramo biti svjesni činjenice da se time ne završava proces tumačenja odnosnih pravnih normi, i da on nikada nije definitivan, neupitan i konačan. Ovo posebno važi za tumačenje ustavnih i zakonskih odredbi koje se odnose na ustavno sudstvo budući da kod njih postoji 'veća vlast tumačenja'- zaključuju. 

Zanimljiva je činjenica da je ovo tek drugi komentar zakona o Ustavnom sudu, uz već objavljeni u Hrvatskoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 20:42