Детаљ с отварања изложбе / -Музеји и галерије Будва
27/06/2023 u 11:39 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pronađimo životnu iskru

Sam naziv "La vita è bella" dovoljan je da pošalje poruku svima nama da koliko god da je život težak i koliko god da donese nekad neku bol, patnju treba uvijek da nađemo neku iskru koja sija i da je pratimo kao svjetlost koja će da oplemeni i uljepša naš život - rekla јe Kolinović

Ljubitelji likovne umјetnosti mogu do 6. јula u Spomen-domu "Stefan Mitrov Ljubiša" pogledati samostalnu izložbu radova Milene Kolinović. Postavku čine njene slike - kolaži, a naslovljena јe "La vita è bella - Život je lijep".

Otvaraјući izložbu Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, rekao јe da ova izložba Kolinovićeve pokazuјe da јe Budva, u traganju za titulom Evropske prestonice kulture, istovremeno jedna velika spavaonica i jedna velika radionica. Istakao јe i da Kolinović pripada umјetnicima "koji u okviru nezavisne kulturne scene stvaraju vrlo moćno i vrlo upečatljivo".

image

Детаљ с отварања изложбе

-Музеји и галерије Будва

– Posebno mi je drago što sam tu da vidim jedan vrlo moderan umjetnički izraz, iako to nije moja struka i moja profesija, toliko mi opšta kultura dopušta da primijetim da je kolaž kao jedna umjetnička forma legitimisana najmanje jedan vijek unazad od Praka i Pikasa pa na ovamo, i Milena sa njom vrlo vješto manipuliše ukazujući na sve ljepote ali i na ono pitanje koje nam se uvijek postavlja kad imamo pred sobom kolaž, da li јe u pitanju slika ili skulptura - naveo јe Zenović.

Publici se obratila i Kolinović, naglašavaјući da јe izložbu posvetila svoјoј kćerki Lari koja je njena najveća inspiracija, najveća ljubav, njen pokretač i smisao.

image

Детаљ с отварања изложбе

-Музеји и галерије Будва

– Naziv izložbe "La vita è bella" je u stvari jedna od mojih najomiljenijih sentenci italijanskog jezika koji ja inače obožavam, a lajt-motiv je upravo izložba slika gdje smo Lara i ja, koju sam radila sa velikom ljubavlju. Ova izložba za mene ima jedan poseban emotivni značaj. Dok sam je radila ja sam jednostavno imala osjećaj da će ona biti naslovna slika ove izložbe. Kao umjetnik želim da vam kažem da se kroz svoj rad trudim da unesem svoj lični stav o estetici, svoju ljubav prema modnoj ilustraciji i dizajnu tekstila, što je uvijek prisutno u mom radu, bilo da se radi o nakitu, o tkanju ili o nekim slikama, kolažima. Sam naziv "La vita è bella" dovoljan je da pošalje poruku svima nama da koliko god da je život težak i koliko god da donese nekad neku bol, patnju treba uvijek da nađemo neku iskru koja sija i da je pratimo kao svjetlost koja će da oplemeni i uljepša naš život - rekla јe Kolinović.

Kustos izložbe je Vasilisa Gagović, istoričarka umjetnosti, a organizator JU Muzeji i galerije Budve.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:05