Милован Мики Радуловић / - LAZAR RUZIC
09/07/2023 u 13:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Radovi Milovana Mikija Radulovića u Petrovcu

Umjetnik će se predstaviti sa 50 radova urađenih u tehnici ulje na dasci

U Spomen domu „Crvena komuna, galeriji "Marko K.Gregovic" u Petrovcu, utorak 11. jula, u 21 čas biće otvorena izložba slika umjetnika Milovana Mikija Radulovića.

Umjetnik će se predstaviti sa 50 radova urađenih u tehnici ulje na dasci, koji su nastali 2022. i 2023. godine.

Izložbu će otvoriti istoričirka umjetnosti mr Lucija Đurašković.

Radulović rođen je 1947. godine u Nikšiću. Završio je Pedagošku akademiju, grupa likovno vaspitanje u Nikšiću. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1977. godine, u klasi prof. Miloša Bajića. Na istom fakultetu, 1980. godine, magistrirao u klasi prof. Radenka Miševića. Pripadao je umjetničkoj grupi,,Generacija 9’’. Priredio oko  40 samostalnih i učestvovao na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više značajnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva. Član je ULUCG-a od 1987. godine.

- ... A Mikijeve slike svojom simboličkom zagonetkom, čudesnom vedrinom i vizuelnim utiskom uvode gledaoca u svijet likovnosti koji je najbliži poetskom nadrealizmu i spontanoj igri, gotovo dečijoj neposrednosti. Bio je u pravu Zoran Pavlović kad je u njegovom slikarstvu poodavno prepoznao “detinjsku čednost”. To je njegovo stalno svojstvo, njegov veoma izraženi kontinutet. Iz tog kontinuiteta prepoznatljiva je crtačka virtuoznost, ali i očaravajuće prisustvo prirode u kojoj je oživljen pejzaž baš kao i životinjski svijet sa čovjekovim pogledom.  Igra u njegovoj slici isto je što i vitalnost slike, igra njenog bića. Tu sliku tvori svojom izvornom imaginacijom i nadgleda njen majstor sklon fantastičnim vizijama... - odlomak iz teksta sociologa kulture Ratka Božovića.

Izložba se može pogledati do 31. jula.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 01:15