Naslovnika kataloga za izložbu / - MSUCG
28/02/2024 u 20:57 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stigle slike Erroa u Crnu Goru

Radovi slavnog umjetnika biće izloženi od 5. marta do 6. maja u Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu u Podgorici

Radovi slavnog Erroa stigle su danas u Muzej savremene umjetnosti Crne Gore, koji organizuje izložbu tog planetarno priznatog likovnog stvaraoca od 5. marta do 6. maja.

Radovi će biti izloženi, kako su Dan i portal Dan već najavili, u  Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu na Kruševcu, u Podgorici. 

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore predstavio je nedavno na svojoj fejsbuk stranici raspored važnijih izložbi u svojim galerijskim prostorima. Tako je potvrđeno ono što je mjesecima najavljivano - izložbu čuvenog Erroa.

Izložba će biti koncipirana hronološko-tematski, a svojevrsna je retrospektiva jer pokriva Erroovu umjetničku karijeru od pedesetih godina prošlog vijeka do danas.

Postavka će prikazati višedecenijsko Erroovo stvaralaštvo, ali i kako su na njega uticali radovi drugih umjetnika, hraneći njegovu maštu i praksu.

Izložba nastoji da pokaže kako je Erroov temelj, izvor, obogaćivan i obnavljan tokom vremena, iz različitih pravaca - od likovne umjetnosti, filma, stripova, nauke i tehnologije, istorije i politike, reklame i propagande ili erotike. Izložba sagledava različite načine na koje je Eroo preoblikovao i rekomponovao različit vizuelni materijal, stvarajući osnovu za otpor svakom obliku autoriteta, izražavajući inventivnost i fantaziju.

image

Naslovnika kataloga za izložbu

- MSUCG

Erro je rođen kao Gudmundur Gudmundsson 1932. u Olafsviku na Islandu. Vizuelni umjetnik i slikar najpoznatiji je po svojim slikanim pop art kolažima slika iz stripova i reklama.

Živi u Francuskoj i Španiji.

Erro je studirao umjetnost u Norveškoj i Italiji, a veći dio svog života boravio je u Parizu, Tajlandu i na ostrvu Formentera. Godine 1989. poklonio je veliku kolekciju svojih djela Muzeju umjetnosti Rejkjavika, koji je dio stavio u stalnu postavku i otvorio veb stranicu na kojoj se može posjetiti cijela kolekcija.

Velika retrospektiva njegovog rada održana je u Muzeju savremene umjetnosti u Lionu (Francuska) 2015. godine.

Kuratori postavke Erroa su Maša Vlaović i Daniel Kvaran.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:47