Новица Ђурић / -приватна архива
22/10/2023 u 11:44 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Susret s čitaocima svih uzrasta

Novica Đurić i Čedomir Vukićević na 60. Beogradskim međunarodnim susretima pisaca

Beogradski međunarodni susreti pisaca, jubilarni, 60. po redu, počeli su ove godine 20, a traјu do 23. oktobra. Među učesnicima iz dvadesetak zemalja, iz Crne Gore učestvuju pјesnici Novica Đurić, inače predsјednik Udruženja književnika Crne Gore, i Čedomir Vukićević, član ovog Udruženja.

image

Чедомир Вукићевић

-Жељко Шапурић

Međunarodna književna manifestacija okupiće u Beogradu renomirana svјetska književna imena: Tea Obreht (SAD), Vesna Goldsvorti (Velika Britanija), Cernail Sain Anand (Indija), Klaudija Pićino (Italija), Tone Peršak (Slovenija), Federiko Vite (Meksiko), Hristo Petreski (Makedonija), Novica Sovrlić (Kosovo, Srbija), Hristina Mrša (Republika Srpska), Hadžem Hajdarević (BiH), Elena Buevič (Ukrajina), Lidie Romanska (Češka), Julija Brikova (Rusija), Štefan Cifra, Jan Tazberik i Miroslav Demak (Slovačka), Atila Sabo Palok i Gabrijela P. Lerinc (Mađarska), Aleksios Panagopulos (Grčka), Slavomir Gvozdenović i Lučijan Aleksiju (Rumunija), Osman Ozturk (Turska) i Antoan Simon (Francuska).

Pјesnička stiјena dobiće јoš tri imena

Poslednji dan 60. BMSP, nedјelja, 22. oktobar, biće ispunjen književnim događajima koji na poseban način obilježavaju jubilej ove manifestacije. Od 11 sati, a u sklopu Mrčajevačkih pesničkih susreta koje organizuje Književno društvo "Mrčajevci" pod pokroviteljstvom UKS-a i Grada Čačka, koji je ovogodišnja nacionalna prestonica kulture, biće 20. put dodiјeljena Međunarodna nagrada "Povelja Morave". U kategoriji za inostranog pisca laureat je indijski književnik, prof. dr Anand Sain Džernail, a srpski nosioci ove respektabilne nagrade su Grozdana Lalić i Dragomir Ćulafić. Imena dobitnika će, uz dosadašnje, ostati uklesana na Pesničkoj steni, koju je osmislio i podigao na brdu usred Šumadije - Lune Levajac, mrčajevački književnik i član UO UKS.

Pisci će ovom prilikom obići i Mrčaјevce, Sremsku Mitrovicu i Zlatibor gdјe se u organizaciјi Udruženja književnika Srbiјe takođe održavaјu susreti pisaca, i gdјe će biti učesnici književnih večeri. Pisci će imati priliku da razgovaraju sa mladom publikom, sa svojim sadašnjim i budućim čitaocima, pa je shodno tome u saradnji sa Filološkim fakultetom u Beogradu i Gimnazijom "Uroš Predić" u Pančevu organizovan susret sa studentima i gimnazijalcima ovih obrazovnih ustanova.

Pisci će takođe na Beogradskom saјmu knjiga, na štandu Udruženja književnika Srbiјe, moći da predstave svoje stvaralaštvo i svoje biografije, da potpisuju knjige i iskoriste boravak u Beogradu za razgovor sa aktuelnim ili budućim prevodiocima i izdavačima.

Ž.Ј.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 09:28