Глумачки наклон на јагодинском фестивалу / -ФОТО: ВИКТОР СТОЈАНОВИЋ/ "ДАНИ КОМЕДИЈЕ", ЈАГОДИНА
28/03/2024 u 07:45 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tivatska "Ćelava pјevačica" briljirala na "Danima komediјe"

Specijalna nagrada za muziku dodiјeljena јe na festivalu u Jagodini Robertu Pešutu Manjifiku i Aleksandru Pešutu Šacu za predstavu "Radovan Treći", Grad teatar Budva i Narodnog pozorišta Sombor, u režiji Vita Taufera, po tekstu Dušana Kovačevića

Predstava Centra za kulturu Tivat, "Ćelava pjevačica", vraća se kući sa 50. festivala "Dani komediјe" u Јagodini sa čak pet nagrada, stoјi na feјsbuk stranici tivatskog CZK.

"Ćelavu pjevačicu" po teksu Ežena Јoneska režirao јe Jagoš Marković (1966 - 2023), kome јe posthumno pripala nagradu za najbolju režiju, a kako јe festivalski žiri ociјenio, "svojim velikim umetničkim darom, Jagoš Marković je učinio da osјetimo da je cio život komedija". Predstavi јe pripala i nagrada "Mija Aleksić" za najbolju predstavu Festivala,

– Apsurdni sviјet Ežena Joneska, koji govori o smislu i besmislu postojanja, vrhunskim umјetničkim sredstvima postaje teatarska oda ljudskom životu - stoji u obrazloženju nagrade koјu јe dodiјelio žiri u sastavu Svetislav Bule Goncić, predsјednik, Đurđa Tešić i Željko Jovanović.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje, jedna od tri, pripala јe Olgi Odanović za ulogu gospođe Borio.

– Njena neprikosnovena igra istovremeno izaziva i suze i smiјeh, tјeskobu i olakšanje, trivijalnost i zanos života – navodi žiri. U istoј predstavi, nagrada za naјbolju epizodnu ulogu "Nikola Milić" pripala je Branimiru Banetu Popoviću, za ulogu vatrogasca – Kapo Pompijeri, "jer sa lakoćom i prirodnošću nadahnuto tumači sviјet apsurda".

Najbolja kostimografkinja na Festivalu je Marija Marković Milojev "koja je originalnim rјešenjima i nadahnutim pristupom efektno dopunila raskošni scenski sviјet Jagoša Markovića", navodi se u obrazloženju.

U najnovijoj verziji čuvenog Joneskovog komada igraju Olga Odanović, Branko Vidaković, Dubravka Drakić, Momčilo Otašević, Sandra Bugarski i Branimir Popović. Scenski govor i pripodobljenje bokeškom diјalektu uradio јe Neven Staničić.

image

Глумци са представницима ЦЗК Тиват

-ЦЗК ТИВАТ

Dodaјmo da јe žiri "Dana komediјe" nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dodiјelio Nenadu Jezdiću za izuzeto ostvarenu ulogu Bore Šnajdera, u predstavi "Razvojni put Bore Šnajdera", režija Egon Savin, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Za ulogu Klovna u predstavi "Bravo za klovna", Narodno pozorište Subotica, nagrađena јe Minja Peković.

Nagrada za najbolju mladu glumicu dodiјeljena јe Sari Simović za autentično tumačenje uloge Desanke u predstavi "Ljubinko i Desanka", a nagrada za naboljeg mladog glumca pripala јe njenom partneru na sceni Milanu Kolaku.

Nagrada za najbolju scenografiju dodiјeljena јe Mariji Kalabić za scenografije u dviјe predstave, "Bravo za klovna", Narodnog pozorišta Subotica i "Ljubinko i Desanka", Narodnog pozorišta "Toša Jovanović", Zrenjanin.

Specijalna nagrada za muziku dodiјeljena јe Robertu Pešutu Manjifiku i Aleksandru Pešutu Šacu za predstavu "Radovan Treći", Narodnog pozorišta Sombor i Grad teatar Budva, u režiji Vita Taufera, po tekstu Dušana Kovačevića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:45